“Njeriu që e shikon botën në të pesëdhjetat, njësoj siç e shihte në të njëzetat, ka harxhuar…”/ Thënie për ta Nisur Vitin Mbarë

©Wikimedia Commons

Ne duam që lexuesit tanë ta nisin 2021 mbarë dhe ta përfundojnë atë mbarë.

E siç thotë mençuria popullore “fillimi i mbarë është gjysma e punës”, ndaj kemi vendosur të sjellim këtë koleksion mençurish për ta nisur mbarë 2022-shin.

Si gjithmonë, mos harroni të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti:

Njeriu që e shikon botën në të pesëdhjetat, njësoj siç e shihte në të njëzetat, ka harxhuar tridhjetë vjet të jetës së tij.

Siguria është kur gjithçka është zgjidhur, kur asgjë nuk mund të të ndodhë; siguria është një mohim i jetës.

Shansi është gjithmonë i fuqishëm. Lëreni grepin tuaj të hedhur gjithmonë. Në pishinën ku më pak e prisni, do të ketë peshk.

Heroizmi i vërtetë është jashtëzakonisht i matur. Nuk është dëshira për të kapërcyer të gjithë të tjerët me çfarëdo çmimi, por dëshira për t’i shërbyer të tjerëve me çfarëdo çmimi.

Një vepër e vetme e guximit mund të ndryshojë tërë konceptimin e asaj që është e mundur.

Trimëria është qëndrueshmëri, jo e këmbëve dhe e krahëve, por e guximit dhe e shpirtit.

Unë e urrej si vdekjen situatën e plagjiatorit; gota nga e cila pi nuk është e madhe, por të paktën është e imja.

Biseda pasuron të kuptuarit, por vetmia është shkolla e gjeniut.

Urrejtja është një ndjenjë e cila çon në zhdukjen e vlerave.

Në të vërtetë, hakmarrja është gjithmonë kënaqësia e një mendjeje të vogël të dobët, të shkretë.

Faji i vërtetë është faji prej detyrimit që dikush i detyrohet vetes për të qenë vetvetja. Faji i rremë është ndjenja e fajit që nuk ishe ajo që njerëzit e tjerë mendojnë se duhet të ishe ose supozojmë se je.

Trishtimi dhe heshtja janë të forta, por qëndresa e durueshme është e perëndishme.

Përgjigjuni në mënyrë inteligjente edhe ndaj trajtimit jointeligjent.

Eshtë më mirë të argëtohesh me një ide sesa ta bësh atë shtëpi për të jetuar me ty për pjesën tjetër të jetës.

Ai, i cili nuk do të arsyetojë, është një dele; ai, që nuk mundet, është budalla; dhe ai që nuk guxon është skllav.

Jeta nuk është çështje e të paturit letra të mira, por e luajtjes së një dore të dobët mirë.

Ndonjëherë një personi i duhet të kthehet mbrapsht një distancë shumë të gjatë në rrugën e tij që të mund të bëjë një hap përpara korrekt.

Një njeri me gjenialitet nuk bën gabime. Gabimet e tij janë të vullnetshme dhe janë dyert e zbulimit.

Nuk ka asnjë katastrofë që nuk mund të bëhet një bekim dhe asnjë bekim që nuk mund të bëhet një fatkeqësi.

Asnjë flok dëbore e një orteku nuk ndihet kurrë e përgjegjshme.

Burrat nuk kuptojnë as pasuritë e tyre dhe as forcën e tyre. Prej të parave ata besojnë në gjëra më të mëdha sesa duhet; nga të dytat, më pak.

Paraja është si plehu, jo e mirë përveç nëse përhapet.

Shtëpia e zhgënjimeve është e lirë për t’u ndërtuar, por e vështirë për të jetuar.

Nuk më pëlqejnë njerëzit që nuk janë rrëzuar apo penguar kurrë. Virtyti i tyre është i pajetë dhe nuk ka shumë vlerë. Jeta nuk ua ka zbuluar bukurinë e saj.

Në momentin që një skllav vendos se nuk do të jetë më skllav, prangat e tij bien. Ai e liron veten dhe u tregon rrugën të tjerëve. Liria dhe skllavëria janë gjendje mendore.

Lumturia varet nga të qenit i lirë, dhe liria varet nga të qenit i guximshëm.

Një mik besnik është një strehë e fortë: ai që ka gjetur një ka gjetur një thesar. Nuk ka asgjë më të çmuar se një mik besnik dhe asnjë peshore nuk mund ta masë përsosmërinë e tij.

Lumturia nuk është një qëllim … është një nënprodukt i një jete të jetuar mirë.

Është më i miri veprim ai i cili siguron lumturinë më të madhe për numrin më të madh.

I gjithë sekreti i jetës është që të interesohesh thellësisht për një gjë, dhe deridiku për një mijë gjëra të tjera.

Një mashtrim që na ëmbëlson është më i dashur sesa një mori të vërtetash të hidhura.

Nëse thua të vërtetën, nuk ke pse të kujtosh asgjë.