“Njeriu që nuk lexon libra nuk ka kurrfarë përparësie krahasuar me njeriun që nuk di të…”/ Thënie për Leximin

©shutterstock

Ne mendojmë gabimisht se liria fshihet tek kutia, brenda televizionit, në fakt, liria nuk gjendet tek kutia, por tek libraria.

Na duhen më pak stacione dhe më shumë libra, dhe rrugë tjetër s’ka që të përparojmë si individë dhe si komb i tërë.

Ne e dimë se do të jetë shumë e vështirë për ty që të na thuash të preferuarën tënde nga thëniet e mëposhtme mbi fuqinë e leximit, ndaj je e mirëpritur të na thuash cilat të dojë zemra.

Njeriu që nuk lexon libra nuk ka kurrfarë përparësie krahasuar me njeriun që nuk di të lexojë.

Një lexues jeton një mijë jetë para se të vdesë… Njeriu që nuk lexon kurrë jeton vetëm një.

Asnjëherë mos i besoni dikut që nuk ka sjellë një libër me vete.

Leximi është thelbësor për ata që kërkojnë të ngrihen mbi të zakonshmen.

Unë e shoh televizionin shumë edukues. Sa herë që dikush e ndez, unë hyj në dhomën tjetër dhe lexoj një libër.

Klasik’- një libër të cilin njerëzit e lavdërojnë por nuk e lexojnë.

Ju nuk keni pse të digjni libra për të shkatërruar një kulturë. Thjesht bëjini njerëzit të ndalojnë së lexuari ato.

Ndaj të lutem, të përgjërohem, po të bie në gjunjë, shko hidhe televizorin dhe në vend të tij mund të instalosh një raft librash të bukur në mur.

Mendo perpara se te flasesh. Lexo para se të mendosh.

Le të jemi të arsyeshëm dhe të shtojmë një ditë të tetë në javë që i kushtohet ekskluzivisht leximit.

Leximi i të gjithë librave të mirë është si biseda me njerëzit më të mirë të shekujve të kaluar.

Në rastin e librave të mirë, çështja nuk është të shikosh se sa prej tyre mund të shfletosh, por përkundrazi sa mund të të shfletojnë ata ty.”

Të lexosh vetëm një libër është si të hash një copë patate.

Sa më shumë që lexoni, aq më shumë gjëra do të dini. Sa më shumë që të mësoni, aq më shumë vende do të shikoni.

Librat janë një magji unike në lëvizje.

lexuar një libër një ditë dhe e gjithë jeta ime ndryshoi.

Sot lexues, nesër udhëheqës.

Njerëzit mund të humbin jetën e tyre në biblioteka. Ata duhet të paralajmërohen.

Një libër i mirë është një ngjarje madhore në jetën time.
Leximi na sjell miq të panjohur.

Kam mbajtur gjithnjë dy libra në xhep, një për të lexuar, një për të shkruar”.

Personi që meriton më shumë keqardhje është i vetmuari në një ditë me shi që nuk di të lexojë.

Pasi të keni lexuar një libër që ju intereson, një pjesë e tij është gjithmonë me ju.

Ka më shumë thesar në libra sesa në të gjitha plaçkitjet e piratëve në Ishujt e Thesarit.

Nuk është se nuk më pëlqejnë njerëzit. Vetëm se kur jam në shoqërinë e të tjerëve – madje edhe më të afërmit dhe më të dashurit tim – gjithmonë vjen një moment kur unë preferoj të lexoj një libër.

Libra deri në tavan, libra në qiell, grumbulli im i librave është i lartë një milje. Sa shumë i dua ata! Sa më duhen! Unë do të kem një mjekër të gjatë deri sa t’i lexoj.

Nuk ka asgjë më luksoze sesa të hani ndërsa lexoni – përveç nëse lexoni ndërsa hani.

Një shikim i një libri dhe dëgjon zërin e një personi tjetër, ndoshta dikush i vdekur 1000 vjet. Të lexosh do të thotë të udhëtosh nëpër kohë.

Unë kam një pasion për të mësuar fëmijët të bëhen lexues, të bëhen rehat me një libër, jo të tronditur. Librat nuk duhet të jenë tronditës, ata duhet të jenë të këndshëm, emocionues dhe të mrekullueshëm; dhe t’i mësosh të jenë lexues u jep një avantazh të jashtëzakonshëm.

Njeriu që lexon duhet të jetë njeri intensivisht i gjallë. Libri duhet të jetë një top ndriçues në dorën e dikujt.

Nëse hasim një njeri me intelekt të rrallë, duhet ta pyesim se çfarë librash lexon.

Bëj kujdes nga ai që ka lexuar vetëm një libër.

Lexoni librat më të mirë së pari, sepse më vonë mund të mos keni mundësi t’i lexoni fare.

Bëje rregull që kurrë të mos i jepni një fëmije një libër që nuk do ta lexonit vetë.

Ju e dini që keni lexuar një libër të mirë kur ktheni faqen e fundit dhe ndiheni pak sikur të keni humbur një mik.

Disa libra na lënë të lirë dhe disa libra na bëjnë të lirë.

Sapo të mësoni të lexoni, do të jeni përgjithmonë të lirë.

Ka shumë mënyra të vogla për të zgjeruar botën e fëmijës tuaj. Dashuria për librat është më e mira nga të gjitha.

Vishni pallton e vjetër dhe blini librin e ri.

Mund të keni pasuri të prekshme të patreguar. Shporta me xhevahire dhe arka prej ari. Më e pasur se unë nuk mund të jesh kurrë – kisha një nënë që më lexonte.

Të mësosh të lexosh do të thotë të ndezësh një zjarr; çdo rrokje e shkruar është një shkëndijë.

Një libër është një dhuratë që mund ta hapësh përsëri dhe përsëri.

Mbushni shtëpinë tuaj me pirgje librash, në të gjitha dhomat dhe të gjitha cepat.

Më tregoni një familje lexuesish dhe unë do t’ju tregoj njerëzit që lëvizin botën.

Një klasik është një libër që nuk ka mbaruar kurrë së thëni atë që ka për të thënë.

Unë gjithmonë kam imagjinuar se parajsa do të jetë një lloj biblioteke.

Nëse keni ndërmend të arrini diku në jetë, do t’ju duhet të lexoni shumë libra.

Të fitosh zakonin e të lexuarit do të thotë të ndërtosh për veten tënde një strehë larg nga pothuajse të gjitha mjerimet e jetës.

Ditët me shi duhet të kalohen në shtëpi me një filxhan çaj dhe një libër të mirë.

Pavarësisht nga sasia e madhe e librave, sa pak njerëz lexojnë! Dhe nëse dikush lexon me kujdes, do të kuptojë se me sa budallaqe është e kënaqur të gëlltisë turma vulgare çdo ditë.

Nëse nuk të pëlqen të lexosh, nuk ke gjetur librin e duhur.

Bibliotekat do t’ju kalojnë kohët pa para më mirë sesa paratë do t’ju kalojnë kohët pa biblioteka.

Ah, sa mirë është të ndihesh mes njerëzve që lexojnë.

Fëmijët bëhen lexues në prehrat e prindërve të tyre.

Librat janë shoqëri e mirë, në kohëra të trishtuara dhe kohëra të lumtura, sepse librat janë njerëz – njerëz që kanë arritur të qëndrojnë gjallë duke u fshehur midis kopertinave të një libri.

Unë gjithmonë lexoj. E dini se si peshkaqenët duhet të vazhdojnë të notojnë ose ngordhin? Une jam d tillë nëse ndaloj së lexuari, vdes ”. – Patrick Rothfuss

Librat nuk janë bërë për mobilje, por nuk ka asgjë tjetër që mobilon kaq bukur një shtëpi.

Ka krime më të këqija se djegia e librave. Njëri prej tyre është mosleximi i tyre

Librat thyejnë prangat e kohës – prova që njerëzit mund të bëjnë magji.

Sa njerëz kanë filluar një epokë të re në jetën e tyre nga leximi i një libri.