“Para se t’i thuash diçka dikujt, gjithmonë mendo se si do të ndiheshe nëse dikush…”/ Thëniet më të Bukura Hindi

©Wikimedia Commons

Për kënaqësinë e lexuesve kemi vendosur të sjellim sot një koleksion të ndritshëm prej mençurisë që rrjedh prej shekujsh të kulturës Hindi.

Në përfundim të leximit, si gjithnjë, ne do të jemi aty, duke lexuar ato që ju na thoni se pëlqyet më së shumti prej thënieve mëposhtë:

Para se t’i thuash diçka dikujt, gjithmonë mendo se si do të ndiheshe nëse dikush të thoshte të njëjtën gjë.

Për të gjetur paqen, ndonjëherë duhet të jeni të gatshëm të shkëpusni lidhjen tuaj me njerëzit, vendet dhe gjërat që krijojnë gjithë zhurmën në jetën tuaj.

Kur nuk gjeni zgjidhje për një problem, ndoshta nuk është një problem që duhet zgjidhur, por më tepër një e vërtetë që duhet pranuar.

Buda citon dashurinë “Ai tha,” Ka vetëm dy ditë në vit që asgjë nuk mund të bëhet. Njëra quhet dje dhe tjetra quhet nesër, kështu që sot është dita e duhur për të dashur, besuar, bërë dhe kryesisht të jetosh.

Qetësoni zërin që ju thotë të bëni më shumë dhe të jeni më shumë, dhe besoni se në këtë moment, kush jeni, ku jeni dhe ajo çfarë po bëni është e mjaftueshme. Do të arrini atje ku duhet të jeni në kohën tuaj. Deri atëherë, merr frymë. Merrni frymë dhe jini të durueshëm me veten dhe procesin tuaj. Ju po bëni më të mirën që mundeni për të përballuar dhe mbijetuar në mes të përpjekjeve tuaja, dhe kjo është gjithçka që mund të kërkoni nga vetja. Kjo është e mjaftueshme.

Gjëja më e bukur për të mësuar nga uji: Përshtateni veten në çdo situatë dhe në çdo formë. Por më e rëndësishmja. Gjeni mënyrën tuaj për të rrjedhur.

Çdo mëngjes ne rilindim. Ajo që bëjmë sot është ajo që ka më shumë rëndësi.

Eshtë më mirë të pushtosh veten sesa të fitosh një mijë beteja.

Çdo gjë që ju shqetëson, gjithçka që ju irriton është mësuesi juaj.

Të fal, dhe kjo është dhurata ime për ty. Të eci përpara është dhurata ime për veten.

Jeta është një jehonë. Ajo që dërgoni, kthehet. Atë që mbillni, atë korrni. Atë që jep, e merr. Ajo që shihni tek të tjerët, ekziston tek ju. Mos harroni, jeta është një jehonë. Gjithmonë kthehet tek ju.

Nëse nuk gjeni askënd që t’ju mbështesë në rrugën shpirtërore, ecni vetëm.

Kur egoja vdes, shpirti zgjohet.

Ajo që mendoni, bëheni. Atë që ndjen, e tërheq. Atë që imagjinoni, e krijoni.

Mos e prish një ditë të re duke u ndalur tek e djeshmja. Lere te iki.

Ndjenjat janë vetëm vizitore. Lërini të vijnë e të ikin.

Gjithçka që jemi është rezultat i asaj që kemi menduar. Mendja është gjithçka. Ajo që ne mendojmë bëhemi.

Jepni, edhe nëse keni vetëm pak.

Asgjë nuk largohet kurrë derisa të na ketë mësuar atë që duhet të dimë.

Mos u hakmerr. Lëreni që karma të bëjë të gjithë punën.

Pavarësisht se sa i arsimuar, i talentuar, i pasur apo i ftohtë besoni se jeni, mënyra se si i trajtoni njerëzit në fund të fundit i tregon të gjitha. Integriteti është gjithçka.

Ndoshta flutura është dëshmi se mund të kalosh një errësirë ​​të madhe dhe prapë të bëhesh diçka e bukur.

Si të keni një ditë të lumtur: 1. Ngadalëso 2. Thuaj faleminderit 3.Buzëqesh 4. Merr frymë thellë 5. Komplimento dikë 6. Vlerëso gjërat e vogla 7. Përqendrohu në të këndshmen 8. Vini re tre gjëra për të cilat jeni mirënjohës.

Kthejeni plagët tuaja në urtësi.

Sekreti për të jetuar mirë dhe më gjatë është: hani gjysmën, ecni dyfish, qeshni trefish dhe dashuroni pa masë.

Mos u mërzitni me njerëzit ose situatat, të dy janë të pafuqishëm pa reagimin tuaj.

Lumturia nuk do të vijë kurrë për ata që nuk arrijnë të vlerësojnë atë që tashmë kanë.

Përndritja vjen kur një valë kupton se është oqeani.

Ti nuk ke një shpirt. Ti je nje shpirt. Ti ke një trup.

36. Peace. It does not mean to be in a place where there is no noise, trouble or hard work. It means to be in the midst of those things and still be calm in your heart.
36. Paqe. Nuk do të thotë të jesh në një vend ku nuk ka zhurmë, telashe ose punë të palodhshme. Do të thotë të jesh në mes të atyre gjërave dhe të jesh ende i qetë në zemrën tënde.

Dhimbja është e pashmangshme. Vuajtja është fakultative.

Ndaloni përpjekjet për të qetësuar stuhinë. Qetësohu ti, stuhia do të kalojë vetë.

Jini të durueshëm. Çdo gjë vjen tek ju në momentin e duhur.

Kapaciteti ynë për të bërë paqe me një person tjetër dhe me botën varet shumë nga aftësia jonë për të bërë paqe me veten.

Budistët thonë se nëse takoni dikë dhe zemra juaj rreh, duart tuaja dridhen, gjunjët tuaj dobësohen, nuk është ai. Kur takoni ‘shpirtin tuaj binjak’ tuaj do të ndiheni të qetë. Asnjë ankth, asnjë agjitacion.

Egoja nuk e pranon kurrë të vërtetën.

Karma! Mendoni mendime të mira, thoni gjëra të mira, bëni mirë për të tjerët. Çdo gjë kthehet.

Buda citon mbi dashurinë “Paraja mund të blejë një banesë, por jo një shtëpi. Me para mund të blini një shtrat, por jo të flini. Me para mund të blini një orë, por jo kohën. Me para mund të blini një libër, por jo njohuri. Paraja mund të blejë ushqim, por jo një oreks. Paratë mund t’ju blejnë miq, por jo dashuri. Paraja mund të blejë pozicion, por jo respekt. Paraja mund të blejë gjak, por jo jetë. Paraja mund të blejë sigurim, por jo siguri. Paraja mund të blejë fenë, por jo shpëtimin.

Pavarësisht se sa e vështirë është e kaluara, gjithmonë mund të filloni përsëri.

Nëse ndizni një llambë për dikë tjetër, ajo gjithashtu do të ndriçojë rrugën tuaj.

Bëni mirë për të tjerët. Do të kthehet në mënyra të papritura.

Buda citon mbi lumturinë “Lumturia nuk varet nga ajo që keni ose kush jeni; mbështetet vetëm në atë që mendoni.

Mos gjykoni asgjë, do të jeni të lumtur. Falni gjithçka, do të jeni më të lumtur. Duaj gjithçka, do të jesh më i lumtur.

Nëse doni të fluturoni, hiqni dorë nga gjithçka që ju rëndon.

Asgjë nuk të sjell paqe më të madhe sesa të shohësh punët tua.

Shqetësimi nuk i largon hallet e së nesërmes. Ajo heq paqen e sotme.

Ju jetoni pjesën më të madhe të kohës në kokën tuaj. Sigurohuni që është një vend i mirë për të qenë.

Lërini njerëzit t’ju gjykojnë. Lërini ata t’ju keqkuptojnë. Lërini të bëjnë thashetheme për ju. Ajo që ata mendojnë për ju nuk është problemi juaj. Mendimet e tyre nuk paguajnë faturat tuaja. Kështu që ju qëndroni të sjellshëm, të përkushtuar ndaj dashurisë dhe të lirë në vërtetësinë tuaj, dhe pavarësisht se çfarë bëjnë ose thonë … kurrë mos dyshoni në vlerën tuaj ose bukurinë e së vërtetës suaj. Ju vazhdoni të shkëlqeni dhe i lini urrejtësit të urrejnë.

Buda citon për jetën: “Çdo gjë shërohet. Trupi juaj shërohet. Zemra juaj shërohet. Mendja shërohet. Plagët shërohen. Shpirti juaj riparon vetveten. Lumturia juaj do të kthehet gjithmonë.