“Pas një vështrimi në këtë planet, çdo vizitor nga hapësira e jashtme do të thoshte…”/ Thëniet më të Bukura të Burrough

©Wikimedia Commons

William S. Burroughs, ishte një romancier, eseist, kritik social, piktor dhe interpretues amerikan.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij.

Pas një vështrimi në këtë planet, çdo vizitor nga hapësira e jashtme do të thoshte ‘Dua të takoj menaxherin.’

Një paranojak është dikush ka dijeni të paktë mbi atë që po ndodh.

Nuk ka intensitet dashurie apo ndjenjë që nuk përfshin rrezikun e lëndimit. Është detyrë ta marrësh këtë rrezik, të duash dhe të ndihesh pa mbrojtje apo siguri.

Nobody owns life, but anyone who can pick up a frying pan owns death.

Askush nuk e zotëron jetën, por kushdo që mund të kapë një tigan është pronar i vdekjes.

Heshtja është e frikshme vetëm për njerëzit që po shprehen në mënyrë kompulsive.

Dëshpërimi është lënda e parë e ndryshimit drastik. Vetëm ata që mund të lënë pas gjithçka në të cilën kanë besuar mund të shpresojnë të shpëtojnë.

Nuk më intereson nëse njerëzit e urrejnë guximin tim; Unë supozoj se shumica prej tyre e bëjnë. Pyetja e rëndësishme është nëse ata janë në gjendje të bëjnë të njëjtën gjë.

Një paranojak është dikush që di pak se çfarë po ndodh. Një psikotik është një djalosh që sapo ka marrë vesh se çfarë po ndodh.

Pavarësisht nëse e nuhasni duhanin, e hani ose e shtyni atje mbrapa poshtë, rezultati është i njëjtë: varësia.

Mendja juaj do t’u përgjigjet shumicës së pyetjeve nëse mësoni të relaksoheni dhe të prisni përgjigjen.

Nuk ishe aty në zanafillë. Nuk do të jesh aty në përfundim. Njohuria juaj për atë që po ndodh mund të jetë vetëm sipërfaqësore dhe relative.

Gjëja e parë dhe më e rëndësishme që një individ mund të bëjë është të bëhet përsëri një individ, të dekontrollojë veten, të trajnohet për atë që po ndodh dhe të fitojë sa më shumë terren të pavarur për veten e tij.

Kur ndalon së rrituri, fillon të vdesësh.

Dashuria është një melodi bezdisëse që nuk e kam zotëruar kurrë dhe kam frikë se nuk do ta bëj kurrë.

Nuk ka asgjë më provokuese sesa të shohësh punët tua.

Dashuria? Çfarë është ajo? Qetësuesja më natyrale e dhimbjeve që ekziston.

Gjuha është një virus nga hapësira e jashtme.
Artistët për mendimin tim janë arkitektët e vërtetë të ndryshimit dhe jo ligjvënësit politikë që aplikojnë ndryshimin pasi ka ndodhur.

Çdo njeri ka brenda vetes një qenie parazitare që nuk po vepron aspak në favor të tij.

Një ditë do të shkoj aq larg sa nuk do të kthehem fare.

Shkrimtarët, si elefantët, kanë kujtime të gjata e të ngatërruara. Ka gjëra që do të doja t’i harroja.

Thyeni imazhet e kontrollit. Thyej makinën e kontrollit.

Fytyra e ‘të keqes’ është gjithmonë fytyra e nevojës totale.

Sa i urrej ata që janë të përkushtuar për të prodhuar konformitet.

Njeriu është një objekt i krijuar për udhëtime në hapësirë. Ai nuk është krijuar për të qëndruar në gjendjen e tij të tanishme biologjike, po aq sa një pulëz është projektuar për të mbetur një pulëz.

Duke ditur se mund të mos ia dalësh… në atë moment lind guximi.

Mënyra më e mirë për të parandaluar që diçka e keqe të ndodhë është ta shihni atë para kohe… dhe nuk mund ta shihni nëse refuzoni të përballeni me mundësinë.

Si të gjitha krijesat e pastra, macet janë praktike.

Nuk mund të kishte një shoqëri njerëzish që nuk ëndërronin. Ata do të kishin vdekur pas dy javësh.

Asgjë nuk është e vërtetë, gjithçka është e lejuar.

Sapo e dini se jeni në burg, keni një mundësi për t’u arratisur.

Konfuzioni e ka ndyrë kryeveprën e tij.

Më mungon aq shumë mungesa jote më shkakton ndonjëherë dhimbje të forta. Nuk e kam fjalën seksualisht. Dua të them në lidhje me të shkruarit tim.

Mbrëmë u zgjova me dikë që më shtrëngonte dorën. Ishte dora ime tjetër.

Në universin magjik nuk ka rastësi dhe nuk ka aksidente, asgjë nuk ndodh nëse dikush nuk dëshiron që të ndodhë.

Janë prekjet e vogla që e bëjnë një të ardhme mjaft të fortë për të mos u shkatërruar.
Në trishtimin e thellë nuk ka vend për sentimentalizëm. Është po aq përfundimtar sa malet: një fakt. Aty është. Kur e kuptoni, nuk mund të ankoheni.

Macja nuk ofron shërbime. Macja ofron veten.

Nuk është intensiteti, por kohëzgjatja e dhimbjes që thyen vullnetin për të rezistuar.

Nëse, pasi keni kaluar kohë me një person, ndiheni sikur keni humbur një litër plazmë, shmangeni atë person në të ardhmen.

Kur të bëhem vdekje. Vdekja është fara nga e cila rritem.

Siç i tha një gjykatës një gjyqtari tjetër: ji i drejtë. Dhe nëse nuk mund të jesh i drejtë, ji arbitrar.

Shumë perfekte për të qenë seksualisht tërheqëse.

Kur ai buzëqeshi, frika u largua në copëza të vogla drite…

Unë nuk jam person dhe nuk jam kafshë. Unë jam këtu për diçka që duhet të bëj përpara se të mund të shkoj.

E di që ky shtytës ecën përreth duke kënduar një melodi dhe kushdo që kalon e merr atë. Ai është aq gri, spektral dhe anonim sa nuk e shohin dhe mendojnë se është vetë mendja e tyre që gumëzhin melodinë.

Çfarë planeti i tmerrshëm i egër është ky, specia mbizotëruese përbëhet nga budallenj sadistë, fytyra që mbajnë linjat e tmerrshme të urisë shpirtërore të fryra nga urrejtja e trashë, mbeturina të pashpresë.