“Pasi të kem vdekur unë preferoj që njerëzit të pyesin pse nuk kam asnjë statujë sesa…”/Thëniet më të Bukura nga Cato i Vjetri

©Getty Images

Një figurat më të shquara të Republikës Romake, një filozof i kulluar mendimet dhe frazat e të cilit citohen gjërësisht edhe sot.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij. Ne lexojmë çdo koment tuajin, ndaj presim të na thoni cilën prej tyre pëlqyet më së shumti.

Pasi të kem vdekur unë preferoj që njerëzit të pyesin pse nuk kam asnjë monument sesa pse e kam një të tillë.

Nëse drejtohesh nga mendja, ti je një mbret; nëse nga trupi, një skllav.

Ata që janë seriozë në çështje qesharake do të jenë qesharakë në çështje serioze.

Unë preferoj të bëj mirë dhe të mos më falënderojnë sesa të bëj keq dhe të mos marr asnjë dënim.

Njerëzit e mençur përfitojnë më shumë nga budallenjtë sesa budallenjtë nga njerëzit e mençur; sepse njerëzit e mençur u shmangen gabimeve të budallenjve, por budallenjtë nuk imitojnë sukseset e të mençurve.

Ne nuk mund të kontrollojmë gjuhët e liga të të tjerëve; por një jetë e mirë na mundëson t’i shpërfillim ato.

Heroi na shpëtoi. Lavdëro heroin! Tani, kush do të na shpëtojë nga heroi?

Sundimtari më i keq është ai që nuk mund të qeverisë vetveten.

Vërini gratë një herë të arrijnë një barazi me ju, dhe nga ai moment ato do të bëhen eproret tuaja.

Unë mendoj se virtyti i parë është të kufizosh gjuhën; ai që di të heshtë u qëndron perëndive më afër, edhe nëse ka të drejtël.

Një burrë i zemëruar hap gojën dhe mbyll sytë.

Ai që i frikësohet vdekjes tashmë ka humbur jetën që lakmon.

Zemërimi e turbulloi aq shumë mendjen, saqë nuk mund ta perceptojë të vërtetën.

Unë mund t’i fal gabimet e të gjithëve përveç gabimeve të mia.

Eshtë një çështje e vështirë të diskutosh me barkun pasi ai nuk ka veshë.

E gjithë njerëzimi sundon gratë e vetaj, dhe ne sundojmë gjithë njerëzimin, por gratë tona na sundojnë ne.

Fjalimi është dhurata e të gjithëve, por mendimi i pak njerëzve.

Durimi është më i madhi nga të gjitha virtytet.

Rrokni temën, fjalët vijnë vetë..

Në bujqësi, nëse bëni një gjë vonë, do të vonoheni në të gjithë punët tuaja.

Publiku ka më shumë interes në ndëshkimin e një keqbërjeje sesa në atëi që e merr atë.

Edhe pse puna ndalet, shpenzimet vazhdojnë.

Kur të keni vendosur të blini një fermë, kini kujdes të mos blini me nxitim; mos kurseni vizitat tuaja dhe mos u kënaqni me një turne të vetëm inspektimi. Sa më shumë të shkoni, aq më shumë vendi do t’ju pëlqejë, nëse ia vlen të kushtoni vëmendjen tuaj. Kini kujdes për pamjen e lagjes, – një vend në lulëzim duhet të tregojë prosperitetin e tij. Përpara se të hyni, shikoni, në mënyrë që, kur të jetë e nevojshme, të mund të gjeni rrugën tuaj për të dalë.”