“Për sa kohë që ti je përgjegjës për mendimet e tua, vetëm ti mund t’i…”/ Thëniet më të Bukura të Yoganada Paramahansa

©Wikimedia Commons

Pak ditë përpara se të largohej nga kjo botë, Steve Jobs, porositi njerëzit e tij më të shtrenjtë që çdo personi i cili do të merrte pjesë në funeralin e tij t’i dhurohej një kopje e librit “Autobiografia e një Yogi” nga Paramahansa Yoganada.

Ne kemi kërkuar nëpër shumë materiale, për të sjellë për kënaqësinë e lexuesve tanë një përmbledhje të thënieve më të bukura të mendjes dhe shpirtit të bukur të Yoganadës.

Si gjithnjë, në përfundim të leximit mos harroni të na thoni cilën prej këtyre brilantëve pëlqyet më së shumti.

Për sa kohë që ti je përgjegjës për mendimet e tua, vetëm ti mund t’i ndryshosh ato.

Frikësojuni askujt. Urreni askënd, dashuri të gjithëve, që të ndjeni dashurinë e Zotit, të shohësh praninë e Tij tek të gjithë dhe të kesh vetëm një dëshirë – për praninë e Tij të vazhdueshme në tempullin e ndërgjegjes tënde – kjo është mënyra për të jetuar në këtë botë.

Jini aq të thjeshtë sa të mundeni; do të habiteni kur shihni se sa e pakomplikuar dhe e lumtur mund të bëhet jeta juaj.

Ji i sinqertë me veten. Bota nuk është e sinqertë me ju. Kur je i sinqertë me veten e gjen rrugën drejt paqes së brendshme.

Përpara se të filloni ndërmarrje të rëndësishme, uluni në heshtje, qetësoni shqisat dhe mendimet tuaja dhe meditoni thellë. Atëherë do të udhëhiqeni nga fuqia e madhe krijuese e Shpirtit.

Çdo e nesërme përcaktohet nga çdo e sotme.

Çdo gjë tjetër mund të presë, por kërkimi juaj për Zotin nuk mund të presë.

Të kesh shumë para duke mos pasur paqe të brendshme është si të vdesësh nga etja ndërsa lahesh në oqean.

Nëse i lejoni mendimet tuaja të qëndrojnë në të keqen, ju vetë do të bëheni të shëmtuar. Kërkoni vetëm të mirën në gjithçka, në mënyrë që të thithni cilësinë e bukurisë.

Nëse ruani pasojat e gëzueshme të meditimit gjatë gjithë ditës, ose një pjesë të ditës, do të shihni se ky gëzim do t’ju drejtojë saktë në gjithçka. Shenjtorët udhëhiqen nga ky gëzim, në vetëdijen e të cilit asnjë veprim i gabuar nuk është i mundur. Ruani gëzimin e fituar të meditimit gjatë gjithë ditës.

Nuk janë mendimet tuaja kalimtare apo idetë e shkëlqyera aq sa zakonet tuaja të thjeshta të përditshme ato që kontrollojnë jetën tuaj. Jeto thjesht. Mos u kapni në makinën e botës – është shumë kërkuese. Në kohën kur do merrni atë që kërkoni, nervat tuaja janë lodhur, zemra është dëmtuar dhe kockat po dhembin. Vendosni që tani e tutje t’i zhvilloni fuqitë tuaja shpirtërore më me zell. Mësoni artin e të jetuarit të drejtë. Nëse keni gëzim, keni gjithçka, ndaj mësoni të jeni të lumtur dhe të kënaqur. Jini të lumturi tani.

Mirësia është drita që i dëpërton të gjithë muret midis shpirtrave, familjeve dhe kombeve.

Jetoni plotësisht çdo moment dhe e ardhmja do të kujdeset për veten. Shijoni plotësisht mrekullinë dhe bukurinë e çdo momenti.

Miliona njerëz nuk e analizojnë kurrë veten. Mendërisht ata janë prodhime mekanike të fabrikës së mjedisit të tyre, të preokupuar me mëngjes, drekë e darkë, duke punuar e fjetur dhe duke shkuar andej-këtej për t’u argëtuar. Ata nuk e dinë se çfarë apo pse po kërkojnë, as pse nuk e kuptojnë kurrë lumturinë e plotë dhe kënaqësinë e qëndrueshme. Duke iu shmangur vetë-analizës, njerëzit vazhdojnë të jenë robotë, të kushtëzuar nga mjedisi i tyre. Vetë-analiza e vërtetë është arti më i madh i përparimit.

Këmbëngulja garanton që rezultatet do jenë të pashmangshme.

Lexoni pak. Meditoni më shumë. Mendoni për Zotin gjatë gjithë kohës.

Qëndroni të qetë, të qetë, gjithmonë në komandë të vetes tuaj. Atëherë do të zbuloni se sa e lehtë është të merreni vesh.

Tërhiquni në qendër të qenies suaj, që është qetësia.

Për sa kohë që ne besojmë në zemrën tonë se kapaciteti ynë është i kufizuar dhe bëhemi të shqetësuar dhe të pakënaqur, ne kemi mungesë besimi. Ai që beson vërtet te Zoti nuk ka të drejtë të jetë në ankth për asgjë.

I gjithë universi është filmi kozmik i Zotit dhe se individët janë thjesht aktorë në lojën hyjnore që ndryshojnë rolet nëpërmjet rimishërimit; Vuajtjet e thella të njerëzimit janë të rrënjosura në identifikimin shumë të ngushtë me rolin aktual, në vend të regjisorit të filmit ose Zotit.

Vetëm lumturia e zemrës së dikujt nuk mund ta kënaqë shpirtin; njeriu duhet të përpiqet të përfshijë, sipas nevojës për lumturinë e tij, lumturinë e të tjerëve.

Stina e dështimit është koha më e mirë për të mbjellë farat e suksesit.

Sekreti i shëndetit si për mendjen ashtu edhe për trupin nuk është të vajtosh për të kaluarën, të shqetësohesh për të ardhmen ose të parashikosh problemet, por të jetosh në momentin e tanishëm me mençuri dhe seriozitet.

Vala është e njëjtë me oqeanin, megjithëse nuk është i gjithë oqeani. Pra, çdo valë e krijimit është një pjesë e Oqeanit të përjetshëm të Shpirtit. Oqeani mund të ekzistojë pa valë, por valët nuk mund të ekzistojnë pa Oqeanin.

Ka një magnet në zemrën tuaj që do të tërheqë miqtë e vërtetë. Ai magnet është vetëmohimi, duke menduar së pari për të tjerët; kur të mësosh të jetosh për të tjerët, ata do të jetojnë për ty.

Mos lejoni që të dërrmoheni nga kamxhiku provokues i një fytyre të bukur.

Të punosh me lumturinë e Perëndisë që fryn në shpirt do të thotë të mbash një parajsë të lëvizshme brenda vetes kudo që të shkosh.

Ne duhet ta modelojmë jetën tonë nga një udhërrëfyes trekëndor: qetësia dhe ëmbëlsia janë dy anët; baza është lumturia. Çdo ditë, njeriu duhet t’i kujtojë vetes: ‘Unë jam një princ i paqes, i ulur në fronin e ndershmërisë, duke drejtuar mbretërinë time të veprimtarisë.’

Pavarësisht nëse dikush vepron shpejt apo ngadalë, në vetmi apo në marsh i zënë me njerëz, qendra e tij duhet të jetë paqësore, e vendosur.

Ju nuk duhet ta lini jetën tuaj të rrjedhë në mënyrën e zakonshme; bëj diçka që askush tjetër nuk e ka bërë, diçka që do të mahnisë botën. Tregoni se parimi krijues i Perëndisë funksionon tek ju.

Një njeri do të jetë i dashur kur, të ketë zotëruar fuqi të madhe, ai prap nuk e bën veten për t’ia patur frikën.

Njësoj në shpirt, megjithëse të ndryshëm në përvojën e jashtme, as Perëndimi dhe as Lindja nuk do të lulëzojnë nëse nuk praktikohet ndonjë formë e jogës disiplinore.

Të gjithë shkencëtarët krijues e dinë se laboratori i vërtetë është mendja, ku pas iluzioneve zbulojnë ligjet e së vërtetës.

Fiksimi është verbues; i jep një aureolë imagjinare tërheqëse objektit të dëshirës.

Jini të rehatshëm me gjërat tuaja. Ekstravaganca do t’ju blejë siklet.

Studimi i vazhdueshëm intelektual rezulton në kotësi dhe kënaqësi të rreme të një dijeje të patretur.

Dharma synon lumturinë e të gjitha krijesave.

Mos bëni atë që dëshironi, dhe atëherë mund të bëni atë që pëlqeni.

Zoti është i thjeshtë. Gjithçka tjetër është komplekse. Mos kërkoni vlera absolute në botën relative të natyrës.

Ai që është i ngadalshëm në zemërim është më i mirë se i fuqishmi; dhe ai që sundon shpirtin e tij më i mirë se ai që sundon një qytet.

Unë pres me optimizëm një botë të shëndetshme, të lumtur sapo fëmijëve të saj t’u mësohen parimet e jetesës së thjeshtë dhe racionale. Ne duhet të kthehemi te natyra dhe Zoti i natyrës.

Nëse njeriu është vetëm një trup, humbja e tij i jep fund identitetit të tij. Por nëse profetët gjatë mijëvjeçarëve kanë folur me të vërtetën, njeriu është në thelb një shpirt, jotrupor dhe i gjithëpranishëm.

Nëse nuk e ftoni Zotin të jetë Mysafiri juaj në verë, Ai nuk do të vijë në dimrin e jetës suaj.

Kriya Yoga është një metodë e thjeshtë psikofiziologjike me anë të së cilës gjaku i njeriut dekarbonohet dhe rimbushet me oksigjen. Atomet e këtij oksigjeni shtesë shndërrohen në rrymë jetësore për të rinovuar trurin dhe qendrat kurrizore. Duke ndaluar akumulimin e gjakut venoz, jogi është në gjendje të pakësojë ose parandalojë prishjen e indeve.

Jetoni të qetë në këtë moment dhe shikoni bukurinë e të gjithëve përpara jush. E ardhmja do të kujdeset për veten.

Shikojeni frikën në fytyrë dhe ajo nuk do t’ju shqetësojë më.

Dashuria e zakonshme është egoiste, me rrënjë të errëta në dëshirat dhe kënaqësitë. Dashuria hyjnore është pa kushte, pa kufi, pa ndryshim. Fluksi i zemrës njerëzore është zhdukur përgjithmonë me prekjen e dashurisë së pastër.

Farat e karmës së kaluar nuk mund të mbijnë nëse piqen në zjarret e urtësisë hyjnore.

Disa njerëz përpiqen të jenë të gjatë duke u prerë kokat të tjerëve!

Heshtja është altari i shpirtit.

Trupi është prodhuar dhe mbështetur fjalë për fjalë nga mendja.

Trupi i njeriut mesatar është si një llambë pesëdhjetë vat, e cila nuk mund të strehojë miliarda vat fuqinë e ngjallur nga një praktikë e tepruar e Kriya. Nëpërmjet rritjes graduale dhe të rregullt të metodave të thjeshta dhe të pagabueshme të Kriyas, trupi i njeriut transformohet në mënyrë astrale dita ditës dhe më në fund përshtatet për të shprehur potencialet e pafundme të energjisë kozmike, e cila përbën shprehjen e parë materiale aktive të Shpirtit.

Sa më i thellë të jetë vetë-kuptimi i një njeriu, aq më shumë ai ndikon në të gjithë universin nga dridhjet e tij delikate shpirtërore dhe aq më pak ai vetë ndikohet nga fluksi fenomenal.

Qëllimi i shkencës së jogës është të qetësojë mendjen, që pa shtrembërim të dëgjojë këshillën e pagabueshme të zërit të brendshëm.

Sa më thellë të perceptojmë, aq më e habitshme bëhet prova se një plan uniform lidh çdo formë në natyrën e shumëfishtë.

Ai që ndjek një qëllim të mendjebarazisë nuk është as i ngazëllyer me fitimin dhe as i dëshpëruar nga humbja.

Poeti është i afërt me të vërtetën, ndërsa shkencëtari i afrohet me siklet.

Fuqia e dëshirave të paplotësuara është rrënja e gjithë skllavërisë së njeriut.

Efektet rinovuese të gjumit janë për shkak të pavetëdijes së përkohshme të njeriut për trupin dhe frymëmarrjen. Njeriu i fjetur bëhet jogi; çdo natë ai kryen në mënyrë të pandërgjegjshme ritin jog të çlirimit nga identifikimi trupor dhe i bashkimit të forcës së jetës me rrymat shëruese në rajonin kryesor të trurit dhe në gjashtë nëndinamat e qendrave të tij kurrizore. Në mënyrë të pavetëdijshme, personi i fjetur rimbushet nga energjia kozmike që mban gjithë jetën.

Shtati i vërtetë i një vepre të madhe mund të mos njihet në fillim nga ata të një mendjeje më konvencionale.

I dobëti që ka refuzuar konfliktin, duke mos marrë asgjë, nuk ka pasur asgjë për të hequr dorë. Vetëm ai që është përpjekur dhe ka fituar, mund ta pasurojë botën duke dhënë frytet e përvojës së tij fitimtare.

Ka dishepuj që kërkojnë një guru të bërë sipas imazhit të tyre.

Të lini mënjanë atë që keni në kokë (dëshirat dhe ambiciet egoiste); të dhurosh lirisht atë që ke në dorë; dhe të mos u trembni kurrë nga goditjet e fatkeqësisë!

Kush jam unë? Vërtet një hetim i madh.

Mençuria nuk përvetësohet me sytë, por me atomet.

Njerëzve të kësaj bote nuk u pëlqejnë sinqeriteti që shkatërron iluzionet e tyre.

Yoga është keqkuptuar sipërfaqësisht nga disa shkrimtarë perëndimorë, por kritikët e saj nuk kanë qenë kurrë praktikuesit e saj.

Joga është, siç mund ta besoj me lehtësi, metoda e përsosur dhe e përshtatshme për të bashkuar trupin dhe mendjen së bashku në mënyrë që ato të formojnë një unitet që vështirë se vihet në dyshim. Ky unitet krijon një prirje psikologjike që bën të mundur intuitat që tejkalojnë vetëdijen.

Nuk duhet të luftosh për të arritur Zotin, por duhet të luftosh për të hequr velin e vetë-krijuar që e fsheh atë prej teje.

Shpina juaj është bateria e trupit tuaj. Mbajeni të karikuar.

Ju duhet të metodizoni jetën tuaj. Zoti krijoi rutinën. Dielli shkëlqen deri në muzg dhe yjet shkëlqejnë deri në agim.

Nëse doni të jeni të trishtuar, askush në botë nuk mund t’ju bëjë të lumtur. Por nëse vendosni të jeni të lumtur, askush dhe asgjë në tokë nuk mund ta marrë atë lumturi nga ju. Nëse keni hequr dorë nga shpresa për të qenë ndonjëherë i lumtur, gëzohuni.

Vendosni mendjen tuaj se do të jeni të lumtur pavarësisht nëse jeni i pasur apo i varfër, i shëndetshëm apo jo i shëndetshëm, i martuar lumturisht apo i martuar pakënaqur, i ri apo i moshuar, i buzëqeshur apo i qarë. Mos prisni që ju, familja juaj ose rrethina juaj të ndryshojnë përpara se të jeni të lumtur brenda vetes. Vendosni mendjen tuaj të jeni të lumtur brenda vetes, pikërisht tani, çfarëdo që të jeni, ose kudo që të jeni.

Personat me karakter të fortë janë zakonisht më të lumturit. Ata nuk fajësojnë të tjerët për problemet që mund të gjurmohen në veprimet e tyre dhe mungesën e të kuptuarit. Ata e dinë se askush nuk ka fuqinë t’ua shtojë lumturinë ose t’ua zvogëlojë atë, përveç nëse ata vetë lejojnë që mendimet e pafavorshme ose veprimet e liga të të tjerëve të ndikojnë tek ata.