”Rregulli i natyrës është ky: ju merrni atë për të cilën jepni shpërblim. Nëse doni të vijnë milingona, hidhni…”/ Thëniet më të Bukura të Munger

Charles Thomas Munger (lindur më 1 janar 1924) është një investitor, biznesmen dhe ish-avokat i pasurive të paluajtshme miliarder amerikan.

Ai është nënkryetar i Berkshire Hathaway, konglomerati i kontrolluar nga Warren Buffett; Buffett e ka përshkruar Munger si partnerin e tij më të ngushtë dhe krahun e djathtë.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi përzgjedhur disa nga thëniet më të bukura të mungur, dhe si gjithnjë, ne presim nga Ju të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Armatura më e mirë ndaj pleqërisë është jeta e shpenzuar mirë për ta përsosur atë.

Mos harroni se reputacioni dhe integriteti janë pasuritë tuaja më të vlefshme – dhe mund të humbasin në një rrahje zemre.

Rregulli i hekurt i natyrës është ky: ju merrni atë për të cilën jepni shpërblim. Nëse doni të vijnë milingona, hidhni sheqer në dysheme.

Shkoni në shtrat më të zgjuar se kur u zgjuat.

Njerëzit llogaritin shumë dhe mendojnë shumë pak.

Bëhu një mësues i vetes gjatë gjithë jetës përmes leximit të pangopur: kultivohu me kureshtje dhe përpiqu të bëhesh pak më i mençur çdo ditë.

Duhet karakter të ulesh me gjithë ato para dhe të mos bësh asgjë. Nuk arrita në krye ku jam tani duke shkuar pas mundësive mesatare.

Ne të gjithë jemi duke mësuar, modifikuar ose shkatërruar ide gjatë gjithë kohës. Shkatërrimi i shpejtë i ideve tuaja kur është koha e duhur është një nga cilësitë më të vlefshme që mund të fitoni. Ju duhet të detyroni veten të merrni parasysh argumentet në anën tjetër.

Nuk ka mësues më të mirë se historia në përcaktimin e së ardhmes… Ka përgjigje me vlerë miliarda dollarë në librin e historisë 30$.

Kaloni çdo ditë duke u përpjekur të jeni pak më të mençur se sa kur u zgjuat. Ditë pas dite, dhe në fund të ditës – nëse jetoni mjaftueshëm – si shumica e njerëzve, do të merrni nga jeta atë që meritoni.

Për të marrë atë që dëshironi, duhet ta meritoni atë që dëshironi. Bota nuk është ende një vend mjaft i çmendur për të shpërblyer një bandë njerëzish të pamerituar.

Gjëja më e mirë që një njeri mund të bëjë është të bëjë një qenie tjetër njerëzore të dijë më shumë.

Të dish atë që nuk e di është më e dobishme sesa të jesh i shkëlqyeshëm.

Mundësia vjen në mendjen e përgatitur.

Thjeshtësia ka një mënyrë për të përmirësuar performancën duke na mundësuar të kuptojmë më mirë atë që po bëjmë.

Duhet të shmangni përtacinë dhe mosbesueshmërinë.

Të pranosh atë që nuk e di është agimi i mençurisë.

Ne kemi një pasion për t’i mbajtur gjërat të thjeshta.

Nëse vazhdoni të mësoni gjatë gjithë kohës, keni një avantazh të madh.

Gjithçka që dua të di është se ku do të vdes, kështu që nuk do të shkoj kurrë atje.

Imitimi i turmës të çon në regres drejt mesatares (thjesht performancë mesatare).

Gjëja më e mirë që një qenie njerëzore mund të bëjë është të ndihmojë një qenie tjetër njerëzore të dijë më shumë.

Mos harroni se reputacioni dhe integriteti janë pasuritë më të vlefshme – dhe mund të humbasin në një rrahje zemre.

Nëse diçka është shumë e vështirë, ne kalojmë në diçka tjetër. Çfarë mund të jetë më e thjeshtë se kaq?

Ju nuk duhet të jeni brilant, vetëm pak më i mençur se djemtë e tjerë, mesatarisht, për një kohë të gjatë.

Gjatë gjithë jetës sime, unë nuk kam njohur njerëz të mençur (në një fushë të gjerë tematike) që nuk kanë lexuar gjatë gjithë kohës – asnjë, zero.

Zilia është një mëkat vërtet budalla, sepse është i vetmi me të cilin nuk mund të argëtohesh kurrë. Ka shumë dhimbje dhe pa argëtim. Pse dëshironi të hipni në atë karrocë?

Nuk i kushtova vëmendje kufijve territorialë të disiplinave akademike dhe thjesht mora të gjitha idetë e mëdha që munda.