“Rruga e një gruaje të bukur është me të vërtetë e mbushur me lule; por ato ngrihen…”/ Thëniet më të Bukura të Ruskin

©Wikimedia Commons

John Ruskin ishte një shkrimtar, filozof, kritik arti dhe polimat anglez i epokës viktoriane.

Ai shkroi për tema të ndryshme si gjeologjia, arkitektura, miti, ornitologjia, letërsia, arsimi, botanika dhe ekonomia politike.

Në të gjitha shkrimet e tij, ai theksoi lidhjet midis natyrës, artit dhe shoqërisë.

Për lexuesit tanë, dhe për kënaqësinë e tyre ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të Ruskin.

Si gjithnjë, në përfundim të leximit, ne presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet apo vlerësuat më së shumti.

Rruga e një gruaje të mirë është me të vërtetë e mbushur me lule; por ato ngrihen pas hapave të saj, jo para tyre.

Të dëbosh papërsosmërinë do të thotë të shkatërrosh të shprehurit, të kontrollosh sforcimin, të paralizosh vitalitetin.

Është më mirë të humbasësh krenarinë me dikë që do, sesa të humbasësh atë që do për krenarinë tënde të padobishme.

Dielli është i shijshëm, shiu është freskues, era na forcon, bora është emocionuese; Në të vërtetë nuk ka gjë të tillë si mot i keq, vetëm lloje të ndryshme të motit të mirë.

Të gjithë librat ndahen në dy klasa: librat e këtyre kohëve dhe librat e të gjitha kohërave.

Mendjet më të pastra dhe më të zhytura në mendime janë ato që i duan më shumë ngjyrat.

Një burrë i mbështjellë në vetvete bën një pako shumë të vogël.

Natyra po pikturon për ne, ditë pas dite, foto me bukuri të pafundme, vetëm nëse kemi sy për t’i parë ato.

Shpërblimi më i lartë për mundin e një njeriu nuk është ajo që ai merr për të, por ajo që bëhet me të.

Arti i gjithi, nuk është tjetër veçse të ndotësh letrën me delikatesë.

Kur dashuria dhe aftësia punojnë së bashku, prisni një kryevepër.

Një libër që ia vlen të lexohet ia vlen të zotërohet.

Çdo zotërim i shtuar na ngarkon me lodhje të re.

Mos harroni se gjërat më të bukura në botë janë më të padobishmet.

Ëndërroni ëndrra fisnikëruese, dhe siç ëndërroni, ashtu do të bëheni.

Le të jetë për ju çdo agim i mëngjesit si fillimi i jetës dhe çdo diell që perëndon si mbyllje.

Ai që ka në zemër të vërtetën nuk duhet të ketë kurrë frikë nga mungesa e aftësisë për të bindur në gjuhën e tij.

Nuk ka tjetër pasuri përveç jetës.

Edukim nuk do të thotë t’u mësosh njerëzve atë që nuk dinë. Do të thotë t’i mësosh ata të sillen ashtu siç nuk sillen.

Thoni gjithçka që keni për të thënë me sa më pak fjalë të mundshme, ose lexuesi juaj do t’i kapërcejë ato; edhe fjalët më të qarta të mundshme madje ose ai me siguri do t’i keqkuptojë ato.

Ajo që ne mendojmë ose ajo që dimë ose ajo që besojmë është në fund pa pasoja. Pasoja e vetme është ajo që ne bëjmë.

Cilësia nuk është kurrë një aksident. Është gjithmonë rezultat i përpjekjeve inteligjente. Duhet të ketë vullnet për të prodhuar një gjë superiore.

Ju mund ta zotëroni bukurinë vetëm duke e kuptuar atë.

Edukimi…është një punë e dhimbshme, e vazhdueshme dhe e vështirë që duhet bërë me dashamirësi, duke parë, duke paralajmëruar,… me lavdërim, por mbi të gjitha – me shembull.

Nuk ka pothuajse asgjë në botë që një njeri nuk mund ta bëjë pak më keq dhe ta shesë pak më lirë. Personi që blen vetëm prej çmimit më të lirë është pre e ligjshme e këtij njeriu.

Arti nuk është një studim i realitetit pozitiv, ai është kërkimi i së vërtetës ideale.

Gjërat më të mira në jetë nuk janë gjëra.

Shija është morali i vetëm. Më thuaj çfarë të pëlqen dhe unë do të të them se çfarë je.

Papërsosmëria është në një farë mënyre thelbësore për gjithçka që dimë në jetë.

Të jesh në gjendje të bësh një pyetje në mënyrë të qartë është dy të tretat e rrugës për të marrë përgjigje.

Praktika e zakonshme e mbajtjes së paraqitjeve me shoqërinë është thjesht një luftë egoiste e të kotit me të kotën.

Është shumë më mirë të bësh punë që është mbi një person, sesa ta edukosh një person që të bëjë punë që është mbi të.

Jeta duke qenë shumë e shkurtër dhe orët e qeta të saj të pakta, nuk duhet të humbim asnjërën prej tyre duke lexuar libra pa vlerë.

Në përgjithësi, krenaria është në themel të të gjitha gabimeve të mëdha.

I gjithë arti i madh është lavdërim.

Çfarë të drejte keni të merrni fjalën pasuri, që fillimisht do të thoshte “mirëqenie” dhe ta degradoni dhe ngushtoni atë duke e kufizuar në disa lloje objektesh materiale të matura me para.

Sikur gjeologët të më linin të qetë, do të mund të bëja shumë mirë, por ata çekiçët e tmerrshëm! Dëgjoj zhurmën e tyre në fund të çdo kadence të vargjeve të Biblës.

Madhështia e natyrës varet nga forca e shpirtit njerëzor.

Sepse, me të vërtetë, njeriu që nuk di kur të vdesë, nuk di si të jetojë.

Kombet e mëdha shkruajnë autobiografitë e tyre në tre dorëshkrime – librin e veprave të tyre, librin e fjalëve të tyre dhe librin e artit të tyre.

Një gjë me vlerë është ajo që mund të bëjë për ju, jo ajo që ju zgjidhni të paguani për të.

Unë dua t’ju flas për thesaret e fshehura në libra; dhe për mënyrën se si i gjejmë dhe mënyrën se si i humbim ato.

I gjithë arti madhështor është shprehja e kënaqësisë së njeriut në punën e Zotit, jo të tijën.

Nëse disa njerëz shohin engjëjt ku të tjerët shohin vetëm hapësirë boshe, le t’i pikturojnë engjëjt; vetëm le të mos mendojë askush tjetër se mund të pikturojë gjithashtu një engjëll, mbi ndonjë parim të llogaritjeve engjëllore.