“Sa herë që dikush më ka ofenduar, përpiqem ta ngre shpirtin tim aq lart sa…”/ Thëniet më të Bukura të Dekartit

©Wikimedia Commons

René Descartes ishte një filozof, matematikan dhe shkencëtar francez që shpiku gjeometrinë analitike, duke lidhur fushat e ndara më parë të gjeometrisë dhe algjebrës.

Ai kaloi një pjesë të madhe të jetës së tij të punës në Republikën Hollandeze. Një nga figurat intelektuale më të shquara të epokës së artë holandeze, Dekarti konsiderohet gjithashtu gjerësisht si një nga themeluesit e filozofisë moderne dhe gjeometrisë algjebrike.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë thëniet më të bukura të atij që i dha shkencës dhe botës koordinatat karteziane.

Në përfundim të leximit, presim nga Ju të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Sa herë që dikush më ka ofenduar, përpiqem ta ngre shpirtin tim aq lart sa ofendimi të mos e arrijë.

Unë mendoj; prandaj jam.

Leximi i të gjithë librave të mirë është si biseda me njerëzit më të mirë të shekujve të kaluar.

Nëse do të ishe një kërkues i vërtetë i së vërtetës, është e nevojshme që të paktën një herë në jetën tënde të dyshosh, sa të jetë e mundur, për të gjitha gjërat.

Pushtoni veten në vend të botës.

Mendja e shëndoshë është malli më i përhapur në botë, sepse çdo njeri është i bindur se është i pajisur mirë me të.

Dyshimi është origjina e mençurisë.

Përveç mendimeve tona, nuk ka asgjë tjetër absolutisht në fuqinë tonë.

Nuk mjafton të kesh një mendje të mirë; gjëja kryesore është ta përdorni mirë.

Për të ditur se çfarë mendojnë njerëzit në të vërtetë, kushtojini vëmendje asaj që bëjnë, sesa asaj që thonë.

Dhe kështu, veprimet e jetës shpesh duke mos lejuar asnjë vonesë, është një e vërtetë shumë e sigurt se, kur nuk është në fuqinë tonë të përcaktojmë mendimet më të vërteta, duhet të ndjekim ato më të mundshmet.

Mendjet më të mëdha janë të afta për veset më të mëdha si dhe për virtytet më të mëdha.

Dëshiroj të jetoj në paqe dhe të vazhdoj jetën që kam nisur nën moton ‘të jetosh mirë duhet të jetosh pa të parë’.

I maskuar, përparoj.

Është e kujdesshme të mos kemi kurrë besim të plotë në atë me të cilën jemi mashtruar qoftë edhe një herë.

Ju thjesht vazhdoni të ecni. Ju thjesht vazhdoni të ecni. Kam bërë çdo gabim që mund të bëhej. Por unë thjesht vazhdova të ecja.

Por për mendimin tim, të gjitha gjërat në natyrë ndodhin matematikisht.

Dyshoj, prandaj mendoj, pra jam.

Të jetosh pa filozofuar është në të vërtetë njësoj si të mbash sytë mbyllur pa u përpjekur t’i hapësh.

Nuk ka asgjë më të lashtë se e vërteta.

Sepse e gjeta veten të turpëruar me kaq shumë dyshime dhe gabime, saqë më dukej se përpjekja për të udhëzuar veten nuk kishte asnjë efekt tjetër përveç zbulimit në rritje të injorancës sime.

Ndani çdo vështirësi në aq pjesë sa është e mundur dhe e nevojshme për ta zgjidhur atë.

Ai që u fsheh mirë, jetoi mirë.

Çdo problem që zgjidhja u bë një rregull që më pas shërbeu për zgjidhjen e problemeve të tjera.

Dyshimi është origjina e mençurisë.

Më në fund do t’i përkushtohem sinqerisht dhe pa rezerva prishjes së përgjithshme të mendimeve të mia.

Me mua çdo gjë kthehet në matematikë.

Jam mësuar të fle dhe në ëndrra të imagjinoj të njëjtat gjëra që imagjinojnë të çmendurit kur janë zgjuar.

Shkatërrimi i themeleve domosdoshmërisht rrëzon të gjithë ndërtesën.

Ëndrrat që imagjinojmë kur jemi në gjumë nuk duhet në asnjë mënyrë të na bëjnë të dyshojmë në të vërtetën e mendimeve që kemi kur jemi zgjuar.

Sepse vetë fakti që njohuritë e mia po rriten pak nga pak është argumenti më i sigurt për papërsosmërinë e saj.

Dyshoni për gjithçka.

Parimi i parë ishte të mos pranoja kurrë një gjë si të vërtetë derisa ta dija si të tillë pa asnjë dyshim të vetëm.

Maksima ime e tretë ishte të përpiqesha gjithmonë të zotëroja veten dhe jo pasurinë dhe të ndryshoja dëshirat e mia në vend që të ndryshoja mënyrën se si janë gjërat në botë.

A jam kaq i lidhur me trupin dhe shqisat saqë nuk jam në gjendje të ekzistoj pa to?

Sepse të kesh një mendje të fuqishme nuk mjafton; kushti kryesor është ta zbatosh me të drejtën.

Të jetosh mirë është të jetosh i fshehur.