“Shansi është gjithmonë i fuqishëm. Lëreni grepin tuaj të hedhur gjithmonë; dhe në pishinën…”/ Thëniet më të Bukura të Ovidit

©Wikimedia Commons

Pūblius Ovidiusi njohur në anglisht si Ovid ishte një poet romak që jetoi gjatë mbretërimit të Augustus. Ai ishte bashkëkohës i Virgjilit dhe Horacit, me të cilët shpesh renditet si një nga tre poetët kanonikë të letërsisë latine.

Studiuesi Perandorak Quintilian e konsideroi atë si të fundit nga eleganistët e dashurisë latine.

Për kënaqësinë e lexuesve ne kemi mbledhur disa prej thënieve më të bukura të poetit romak, dhe duam të lexojmë nga ju se cilën prej tyre pëlqyet më së shumti.

Le t’i lavdërojnë të tjerët kohët e lashta; Më vjen mirë që kam lindur në ato.

Shansi është gjithmonë i fuqishëm. Lëreni grepin tuaj të hedhur gjithmonë; në pishinën ku më së paku e prisni, do të ketë një peshk.

Uji që pikon shpon gurin, jo me forcë, por me këmbëngulje.

Mora një grumbull pluhuri, dhe duke e mbajtur lart, kërkova marrëzisht po aq ditëlindje sa kokrrat e pluhurit, harrova të pyes që ato të jenë vite të rinisë.

Lum ai njeri që ka thyer zinxhirët që lëndojnë mendjen dhe ka hequr dorë nga shqetësimi një herë e përgjithmonë.

Jini të durueshëm dhe të rreptë; një ditë kjo dhimbje do të jetë e dobishme për ju.

Unë jam poeti i të varfërve, sepse kam qenë i varfër kur kam dashur; meqenëse nuk mund të jepja dhurata, dhashë fjalë.

Lum ata që me guxim mbrojnë atë që duan.

Unë jam i tërhequr nga një forcë e re e çuditshme. Dëshira dhe arsyeja po tërhiqen në drejtime të ndryshme. Unë shoh rrugën e duhur dhe e miratoj atë, por ndjek të gabuarën.

Ne gjithnjë përpiqemi për atë që është e ndaluar dhe lakmojmë atë që na mohohet.

Çdo gjë e plasaritur do të copëtohet me një prekje.

Dashuria do të hyjë e veshur në emrin e miqësisë.

Një ide e re është delikate. Mund të vritet nga një tallje ose një mërzitje; mund të goditet për vdekje nga një shaka dhe të këputet për vdekje nga një vrenjtje në vetullën e djathtë të një njeriu.

Nëse do të të duan, bëhu i dashur.

Vetë Zoti i ndihmon ata që guxojnë.

Asgjë nuk është më e fortë se zakoni.

Çdo dashurues është një ushtar.

Pushoni; një arë që ka pushuar jep një prodhim të mirë.

Dashuria është forca që të lë pa ngjyrë.

Dinjiteti dhe dashuria nuk përzihen mirë, as nuk vazhdojnë gjatë së bashku.

Në lojën tonë ne zbulojmë se çfarë lloj njerëzish jemi.

Kështu që unë nuk jam në gjendje të ekzistoj as me ty as pa ty; dhe duket se nuk i di dëshirat e mia.

Shkaku është i fshehur. Efekti është i dukshëm për të gjithë.

Të gjitha gjërat ndryshojnë; asgje nuk humbet.

Ai dështoi shumë, por ai kishte guxuar shumë.

As vala që ka kaluar nuk mund të kujtohet, as ora që ka kaluar të kthehet përsëri.

Në përbërjen e qenieve njerëzore, inteligjenca vlen më shumë se duart tona, dhe kjo është forca jonë e vërtetë.

Dhe përveç kësaj, ne të dashuruarit kemi frikë nga gjithçka.

Toka jonë amtare na tërheq të gjithëve, nuk e di se çfarë ëmbëlsie, dhe kurrë nuk na lejon ta harrojmë.

Një ditë kjo dhimbje do të jetë e dobishme për ju.

Eshtë e drejtë të mësosh, edhe nga armiku.

Kur të gjitha kafshët e tjera, të pikëlluara shikuan tokën, ai [Prometeu] i dha një fytyrë të ngritur lart njeriut dhe e urdhëroi të shihte qiellin dhe të ngrinte sytë e tij drejt yjeve.

Ka një kënaqësi të caktuar në të qarë.

Unë jam një njeri i mbytur në anije, i cili ka frikë nga çdo det.

Eshtë e përshtatshme që të ketë perëndi, dhe, siç është e përshtatshme, le të besojmë se ka.

Hakmarrja ime është faji im.

Ai që mund ta besojë veten se është mirë, do të jetë mirë.

Shpejtoni së bashku drejt qëllimit tuaj. Kjo është lumturi e plotë kur burri dhe gruaja ecin të pushtuar njësoj.

Ju do të shkoni më të sigurt në rrugën e mesme.

Ajo që kemi qenë, ose jemi tani, nuk do të jemi nesër.

Sepse asnjë zot nuk mund të zhbëjë atë që ka bërë një zot tjetër …

Duke u dorëzuar mund të arrini fitoren.

Çfarë është më e vështirë se shkëmbi, apo më e butë se uji? Megjithatë, uji i butë shpërbën gurë të fortë. Këmbëngul.

Barra e cila mbahet mirë bëhet e lehtë.

Sot është vërtet Epoka e Artë: ari blen stoli, ari siguron dashuri.

Një princ duhet të jetë i ngadalshëm në ndëshkimin dhe i shpejtë në shpërblimin.