“Shtëpia e bukur, gruaja e bukur dhe mobiljet e bukura, kanë një ndikim…”/ Thëniet më të Bukura të Talmudit

©Wikimedia Commons

Talmudi është një përmbledhje shkrimesh dhe një tekst qendror i judaizmit.

Dikur ishte (dhe është ende në shumë vende) një pjesë qendrore e gjithë jetës kulturore hebraike dhe ishte themeli për të gjithë mendimin hebre.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë një koleksion të ndritshëm brilantësh nga gjerdani i kësaj mençurie njëzet e katër karatshe.

Ne i lexojmë të gjitha komentet tuaja, dhe si gjithnjë, në përfundim të leximit presim nga ti të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë vlerësove, apo pëlqeve më së shumti.

Një fëmijë ia detyron jetën e tij këtyre treve: Zotit, babait dhe nënës së tij.

Kush është i mençur? Ai që mëson nga të gjithë.

Kur mbarojnë gjërat për të vjedhur, hajdutit fillon i duket vetja burrë i mirë.

Shtëpia e bukur, gruaja e bukur dhe mobiljet e bukura, kanë një ndikim brohoritës në shpirtin e një burri.

Burri dhe gruaja janë një shpirt i vetëm, të ndarë vetëm nëpërmjet zbritjes së tyre në këtë botë. Kur ata martohen, ata ribashkohen përsëri.

Një gjykatës që merr ryshfet, edhe nëse është krejtësisht i drejtë, nuk do të largohet nga bota para se ta ketë larë.

Një burrë mund të njihet nga tre gjëra: nga sjellja e tij në çështjet e parave, sjellja e tij në tryezë dhe sjellja e tij kur zemërohet.

Burri duhet të jetë i kujdesshëm që të mos e mundojë gruan e tij, sepse Zoti i numëron lotët e saj.

Një burrë duhet të hajë dhe të pijë më pak se mundësitë e tij, të vishet sipas mundësive të tij dhe të nderojë gruan dhe fëmijët e tij përtej mundësive të tij.

Meritat e një njeriu duhet të deklarohen plotësisht në mungesë, por vetëm pjesërisht në prani të tij.

Një qindarkë në një kuti të zbrazët zhurmon fort.

Një person preferon të ketë një Kav nga prodhimi i tij, se nëntë Kavim që i përkasin dikujt tjetër.

Një citat në momentin e duhur është si buka për të uriturit.

Një djalë duhet, nëse është e nevojshme, të ushqejë dhe të mbështesë prindërit e tij.

Një gjë të cilën budallai nuk pranon, dije se është gjëja e duhur.

Një qytet që nuk ka shkollë duhet të shuhet.

Një grua e vërtetë e bën shtëpinë një vend të shenjtë.

Gruaja është një vëzhguese më e zgjuar e mysafirëve sesa një burrë.

Një grua është më e dëshiruar për të hyrë në gjendjen e martesës sesa një burrë.

Një grua e do një të ri të varfër më shumë sesa një plak të pasur.

Një grua preferon varfërinë me dashurinë e burrit të saj sesa pasurinë pa të.

Një grua bën plane ndërsa vërtin boshtin.

Veprimet flasin më shumë se fjalët.

Fatkeqësia është shkolla e vërtetë e mendjes.

Mjerisht! Për një gjë që shkon dhe nuk kthehet më. Çfarë është ajo? Rinia.

Gjithmonë pranoni të vërtetën.

Lutuni gjithmonë me përulësi dhe me ndërgjegje të pastër.

Zemërimi nuk i bën dobi askujt.

Çdo dashuri që varet nga diçka, kur ajo gjë pushon, dashuria pushon. Por ajo që nuk varet nga asgjë nuk do të pushojë kurrë.

Arroganca është një mbretëri pa kurorë.

Ashtu si një veshje përbëhet nga fije të vetme, kështu çdo dhuratë e vetme ndihmon në ndërtimin e veprës së madhe të bamirësisë.

Ashtu si një pemë njihet nga fryti i saj, ashtu edhe njeriu nga veprat e tij.

Ashtu si oqeani nuk ngrin kurrë, kështu portat e pendimit nuk mbyllen kurrë.

Mos u shoqëro me njeriun e keq, edhe nëse mund të mësosh prej tij.

Mos merrni pjesë në ankande nëse nuk keni para.

Shmang zemërimin dhe nuk do të mëkatosh.

Jini gjithmonë të sinqertë në po dhe në jo.

Bëhu i guximshëm si një leopard, i lehtë si shqiponja, i shpejtë si një gazel dhe i fortë si një luan, për të bërë vullnetin e Atit tënd që është në qiej.

Jini të etur për të marrë njohuri; nuk të vjen me trashëgimi.

Bëhu i pari që përshëndet çdo njeri dhe bëhu bishti i luanëve, më mirë sesa koka e dhelprave.

Jini të moderuar në të gjitha gjërat.

Mos u bëni si shërbëtorët që presin zotërinë e tyre duke pritur shpërblimin, por jini si ata që i shërbejnë zotërisë së tyre pa pritur shpërblim.

Bëhu i pari që zgjat dorën e paqes.

Kujdes nga e qeshura e tepërt, sepse ajo e ngordh mendjen dhe prodhon harresë.

Zogjtë e një pendë grumbullohen së bashku; dhe kështu me burrat – me të ngjashmit e tyre.

Lum ai që u jep të varfërve nga pasuria e tij; dy herë i bekuar ai që e shoqëron dhuratën e tij me fjalë të mira e ngushëlluese.

Uji i ftohtë, në mëngjes dhe në mbrëmje, është më i mirë se të gjitha produktet kozmetike.

Bëje një mëkat dy herë dhe do ta mendosh plotësisht të lejuar.

Kultura në një grua është më e mirë se ari.

Mallko mëkatin, jo mëkatarin

Mos e përbuzni opinionin publik.

Mosmarrëveshja është si një rrjedhje në një cisternë. Pika pas pike ikën i gjithë uji.

Bëj sa më shumë ose sa të mundesh, vetëm le të jetë gjithmonë qëllimi yt i mirë.

Mos e qetëso shokun tënd në orën e tij të zemërimit; mos e ngushëlloni ndërsa i vdekuri është ende i shtrirë para tij; mos e pyesni atë në orën e zotimit të tij; dhe mos u përpiqni ta shihni atë në orën e tij të fatkeqësisë.

Mos blini mallra të vjedhura.

Mos festoni në mesin e vajtuesve dhe mos qani në mesin e argëtuesve.

Mos ua zbulo sekretet tua majmunëve.

Mos i beso vetes deri në ditën që do të vdesësh dhe mos e gjyko shokun tënd derisa të arrish në vendin e tij.

Mos u shqetëso me mundimin e së nesërmes; ndoshta nuk do të kesh nesër dhe pse duhet të shqetësohesh për një botë që nuk është e jotja?

Mos përdorni sjelljen e një budallai si precedent.

Hani dhe pini për të jetuar; jetoni për të mos ngrënë dhe pirë, sepse kështu bëjnë kafshët.

Zilia, epshi, ambicia, e çojnë njeriun në humbje.

Çdo fije bari ka engjëllin e vet që përkulet mbi të dhe pëshpërit, rritu, rritu.

Çdo bashkim për një qëllim hyjnor është i destinuar të zgjasë.

Çdo fjalë, qoftë e mirë apo e keqe, e rastësishme apo e qëllimshme, është e shënuar në një libër.

Ekzaminoni përmbajtjen, jo shishen.

Së pari korrigjoni veten tuaj, pastaj korrigjoni të tjerët.

Fillimisht, pasionet tona janë si udhëtarët, duke bërë një vizitë të shkurtër, pastaj si të ftuarit që na vizitojnë çdo ditë, derisa më në fund ato bëhen zotërit tanë, duke na mbajtur nën ndikimin e tyre.

Peshqit vdesin kur janë jashtë ujit dhe njerëzit vdesin pa ligj dhe rend.

Për të pamësuarit, pleqëria është dimër; për të diturit është stina e të korrave.

Perëndia bën që bimët shëruese të rriten nga toka; ato bëhen një shkak shërues në duart e mjekëve dhe prej tyre farmacisti përgatit ilaçet.

Zoti shikon zemrën e njeriut dhe më pas mendjen.

Perëndia mund të vonojë të gjitha dënimet e tjera, por mëkati i dëshmisë së rreme hakmerret menjëherë.

Burrat e mirë premtojnë pak dhe kryejnë shumë. Burrat e ligj premtojnë shumë dhe nuk kryejnë asgjë.

Ruaje gojën tënde nga shqiptimi i një fjale të pahijshme.

Ruaje me xhelozi nderin e fqinjit tënd.