“Shumica e njerëzve u ngjajnë pallateve të mëdha të shkreta: pronari zë vetëm disa…”/ Thëniet më të Bukura të Francois Mauriac

©Wikimedia Commons

François Charles Mauriac ishte një romancier, dramaturg, kritik, poet dhe gazetar francez, anëtar i Akademisë Franceze. 1933 dhe laureat i Çmimit Nobel në Letërsi (1952).

Atij iu dha Kryqi i Madh i Légion d’Honneur në vitin 1958.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij.

Në përfundim të leximit ne presim të na thoni cilën prej thënieve mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Shumica e njerëzve u ngjajnë pallateve të mëdha të shkreta: pronari zë vetëm disa dhoma dhe i ka mbyllur krahët e nuk guxon kurrë.

Nëse do të më tregosh zemrën e një njeriu, mos më thuaj jo ato që ai lexon, por ato që rilexon.

Asnjë dashuri, asnjë miqësi, nuk mund të kalojë rrugën e fatit tonë pa lënë ndonjë shenjë në të përgjithmonë.

Të duash dikë është të shohësh një mrekulli të padukshme për të tjerët.

Përpjekja për të shpjeguar, madje edhe për t’u shprehur, me kalimin e viteve ishte bërë gjithnjë e më e frikshme për të. Qoftë nga përtacia, qoftë nga pamundësia për të gjetur fjalët e duhura, ai kishte krijuar pothuajse një pasion për heshtjen.

Unë shkruaj sa herë që më përshtatet. Gjatë një periudhe krijuese shkruaj çdo ditë; një roman nuk duhet të ndërpritet.

Unë besoj se vetëm poezia ka rëndësi… Një romancier i madh është para së gjithash një poet i madh.

Ne të gjithë jemi të modeluar dhe të riformuluar nga ata që na kanë dashur, dhe megjithëse kjo dashuri mund të kalojë, ne megjithatë mbetemi vepra e tyre – një vepër që ka shumë të ngjarë që ata nuk e njohin dhe që kurrë nuk është saktësisht ajo që synonin.

Ne e dimë mirë vetëm atë nga e cila jemi të privuar.

Gjithmonë kam patur pasion për t’i grisur fashat nga sytë e të tjerëve. Gjithmonë kam insistuar që ata që janë rreth meje duhet t’i shohin gjërat ashtu siç janë. Unë mendoj se kam nevojë për shoqëri në dëshpërim. Nuk mund ta kuptoj të mos dëshpërohem.

Me të vërtetë të pastrit në zemër nuk dinë asgjë për atë që ndodh rreth tyre çdo ditë, çdo natë; kurrë nuk e kuptojnë se çfarë barërash helmues mbijnë nën këmbët e tyre fëminore.

Ajo u befasua kur zbuloi se diçka nga thellësitë në vetvete i hyri në sy dhe i dogji faqet: disa lot të gjorë të derdhur nga ai që nuk qau kurrë!

Krijesa njerëzore, e poshtëruar dhe e ofenduar në mënyra që janë të pakonceptueshme për mendjen dhe zemrën, sfidon hyjninë e verbër dhe të shurdhër.

Çfarë krijese e çuditshme që je, Bernard, me frikën tënde të vazhdueshme nga vdekja! A nuk keni kurrë një ndjenjë, si unë, të kotësisë së plotë? Jo? A nuk ju shkon mendja se lloji i jetës që bëjnë njerëzit si ne është jashtëzakonisht si vdekja?

Sa e çuditshme është që kur jeta sapo fillon për ne dhe kur na vjen pak lumturi, nuk dëgjohet asnjë zë paralajmërues.

Ndihesha në të njëjtën kohë mjaft afër, brenda dorës sime, e megjithatë një distancë e pafundme larg, një botë e panjohur e mirësisë. Shpesh Isa më kishte thënë: ‘Ti që nuk sheh tjetër veç të keqes… Ti që e sheh të keqen kudo…’ Ishte e vërtetë dhe nuk ishte e vërtetë.

Mëkati kundër natyrës [është] – beqaria e detyrueshme.

Edhe e mira e vërtetë nuk mund të mësojë të dashurojë pa ndihmë. Për të depërtuar përtej absurditeteve, veseve dhe, mbi të gjitha, budallallëqeve të krijesave njerëzore, njeriu duhet të zotërojë sekretin e një dashurie që bota e ka harruar tani. Derisa ai sekret të jetë zbuluar, çdo përmirësim në kushtet e jetës do të jetë i kotë.

Asnjë njeri nuk mund të mbajë kryqin e një fëmije.

Mirësia më e madhe që mund t’u tregojmë autorëve të rinisë sonë është të mos i rilexojmë.

Kur ra muzgu, ai ishte kthyer në dhomën e tij. Drita e fundit e ditës shtrihej si hi i imët mbi çatitë. Ai nuk e ndezi llambën e tij, por u ul pranë oxhakut në errësirë, duke kërkuar në distancën e largët të së shkuarës së tij një kujtim të paqartë të një lidhjeje dashurie, ndonjë kujtim të një miqësie, me të cilën të zbuste tiraninë e ashpër të izolimit.

Askujt nuk i shkon mendja të mendojë nëse është e bukur apo e shëmtuar. Thjesht i dorëzohesh sharmit të saj.

Nuk janë gjithmonë ngjarjet që na prekin personalisht ato që na prekin më shumë.

Gjithçka është hir. Nëse i Plotfuqishmi është i Plotfuqishmi, fjalët e fundit për secilin prej nesh i takojnë Atij.

E dua Gjermaninë aq shumë sa më vjen mirë që janë dy prej tyre.

Misteri i mishit është misteri i shpëtimit.

Një grua që më kishte dashur do të kishte dashur lavdinë time. Do të më kishte mësuar se arti i të jetuarit është të sakrifikosh një pasion më të ulët për një pasion më të lartë.

Unë isha bërë mjeshtër në artin e shkatërrimit të të gjitha ndjenjave pikërisht në atë moment kur vullneti luan një rol vendimtar në dashuri, kur, në prag të pasionit, ne jemi ende të lirë ta braktisim ose të futemi në të.
E mora dorën e saj ashtu siç do të kisha marrë atë të një fëmije të pakënaqur. Dhe, si një fëmijë, ajo mbështeti kokën mbi supin tim. E mora sepse ishte aty; balta merr pjeshkën që bie. Shumica e qenieve njerëzore nuk e zgjedhin njëri-tjetrin më mirë se pemët që janë rritur së bashku dhe degët e të cilave ngatërrohen nga rritja.

Nëse pranoj në momentin e vdekjes shërbimin e priftit, protestoj paraprakisht, me qartësi të plotë, kundër abuzimit që do të jetë bërë me dobësinë time intelektuale dhe fizike për të marrë prej meje atë që zemra ime refuzon.

A është e mundur të shohim për gjysmë shekulli vetëm njërën anë të krijesës që ndan jetën tonë?

Por tmerri i pleqërisë është se ky është totali i një jete, një total në të cilin nuk do të dinim të ndryshonim një figurë. M’u deshën gjashtëdhjetë vjet për t’u bërë ky plak i mbushur me urrejtje. Unë jam ai që jam; do të duhej të bëheshe dikush tjetër… O Zot, Zot, sikur të ekzistonit…!

Ajo që unë e kam konsideruar si lidhje me pronën nuk është gjë tjetër veçse instinkti mishtor i fshatarit, birit të fshatarëve, i lindur nga ata që me shekuj e kanë vënë në dyshim horizontin me ankth.

Unë nuk isha një përbindësh. Vajza e parë që më kishte dashur do të kishte bërë me mua atë që donte.

Ata nuk e dinë se çfarë është pleqëria. Ju nuk mund ta imagjinoni këtë sprovë: të mos keni pasur asgjë nga jeta dhe të mos prisni asgjë nga vdekja. Se nuk ka asgjë në anën tjetër të botës, se nuk ka shpjegim, se fjala e enigmës nuk na zbulohet kurrë…

Ndjenjat e mia nuk kishin asgjë të vërtetë për to. Ajo që kishte rëndësi ishte besimi im në dashurinë që ndjeve për mua. Unë e pasqyrova veten në një qenie tjetër dhe imazhi im i pasqyruar në këtë mënyrë nuk kishte asgjë të neveritshme. U ndjeva në humor të mirë në një qetësi të shijshme.