“Të thuash që një burrë nuk mund ta dojë një grua gjatë gjithë kohës, është si të thuash…”/ Thëniet më të Bukura të Balzakut

©Wikimedia Commons

Honoré de Balzac ishte një romancier dhe dramaturg francez që jetoi nga viti 1799 deri në 1850.

Ai konsiderohet si një nga shkrimtarët më të mëdhenj në letërsinë franceze dhe është më i njohur për veprën e tij epike, “Komedia Njerëzore”, e cila është një përmbledhje me mbi 90 romane dhe tregime, që përshkruajnë aspekte të ndryshme të shoqërisë franceze gjatë fillimit të shekullit të 19-të.

Balzaku lindi në Tours të Francës dhe u rrit në një familje borgjeze. Ai u shkollua në një shkollë me konvikt dhe më vonë studioi drejtësi, por shpejt e braktisi atë karrierë për të ndjekur pasionin e tij për të shkruar. Ai shkroi romanin e tij të parë, Les Chouans, në moshën 26 vjeçare dhe ishte një sukses i menjëhershëm.

Pavarësisht suksesit të tij letrar, Balzaku po vuante vazhdimisht me borxhet dhe vështirësitë financiare. Ai ishte i njohur për stilin e tij të jetesës ekstravagante, e cila përfshinte dashurinë për luksin, lojërat e fatit dhe gratë. Ai gjithashtu kishte një jetë të trazuar dashurie, me disa lidhje dhe martesa të dështuara.

Vepra e Balzakut karakterizohet nga vëzhgimi i tij i mprehtë i natyrës njerëzore, përshkrimet e tij të hollësishme të jetës së përditshme dhe personazhet e tij të imagjinuar të pasur. Ai eksploroi tema të tilla si dashuria, paraja, pushteti dhe klasa shoqërore, dhe puna e tij pati një ndikim të thellë në letërsinë dhe kulturën franceze.

Balzaku vdiq në moshën 51-vjeçare dhe trashëgimia e tij vazhdon të jetojë përmes punës së tij të gjerë. Ai mbahet mend si një nga shkrimtarët më të rëndësishëm të shekullit të 19-të dhe si mjeshtër i realizmit në letërsi.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë, një koleksion me thëniet më të bukur të Balzakut. Si gjithnjë, presim të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve më së shumti.

Është absurde të thuash që një burrë nuk mund ta dojë një grua gjatë gjithë kohës, siç është të thuash që një violinist ka nevojë për disa violina për të luajtur të njëjtën pjesë muzikore.

Zemra jonë është një thesar. Nëse derdhni të gjithë pasurinë e saj menjëherë, ju jeni të falimentuar.

Lumturia e vërtetë varet nga puna dhe guximi.

Në një orë dashuri gjendet e gjithë jeta.

Kur dyshoni për fuqinë tuaj, i jepni fuqi dyshimit tuaj.

Një ditë do të zbuloni se ka shumë më shumë lumturi në lumturinë e tjetrit sesa në lumturinë tuaj.

Është e lehtë të ulesh dhe bësh vërejtje, ajo që është e vështirë është të ngrihesh dhe të veprosh.

Një nënë që është me të vërtetë nënë nuk është kurrë e lirë.

Gratë, pasi e bëjnë një burrë dele, thonë gjithmonë se ai është luan me vullnet të hekurt.

Nëse rinia nuk do të ishte injorante dhe e ndrojtur, civilizimi nuk do të ishte i pamundur.

Asgjë nuk të bëhet pengesë më e madhe për ta pasur mirë me të tjerët sesa të qenit i keq me veten.

Mizoria dhe frika i shtrëngojnë duart njëra tjetres.

Kur femrat na duan, na falin gjithçka, madje edhe ligësitë tona: kur nuk na duan, nuk na japin merita për asgjë, as për virtytet tona.

Të lexuarit na sjell miq të panjohur.

Zemra e një nëne është një humnerë e thellë, në fund të së cilës do të gjesh gjithmonë falje.

Sa më shumë gjykon, aq më pak do.

Vetmia është mirë, por ju duhet dikush afër që t’jua thotë se vetmia është mirë.

Një martesë e mirë do të ishte midis një gruaje të verbër dhe një burri të shurdhër.

Arti është një gënjeshtër që na bën të kuptojmë të vërtetën.

Lumturia është aty ku e gjejmë, por shumë rrallë aty ku e kërkojmë.

Ne e ekzagjerojmë fatkeqësinë dhe lumturinë njësoj. Ne kurrë nuk jemi aq keq apo aq të lumtur sa themi se jemi.

Gjeniu është aftësia për të vënë në jetë atë që keni në mendje.

Asgjë nuk është humbje kohe nëse e përdorni përvojën me mençuri.