“Të varfërit e ndershëm ndonjëherë mund ta harrojnë varfërinë. Të pasurit e ndershëm…”/ Thëniet më të Bukura të Chesterton

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Gilbert Keith Chesterton ishte një shkrimtar anglez, filozof, teolog laik dhe kritik letrar dhe arti.

Ai është referuar si “princi i paradoksit”.

Revista Time vëzhgoi stilin e tij të të shkruarit: “Kurdo që të ishte e mundur, Chesterton i tha gjërat e tij me thënie, fjalë të urta, alegori popullore – së pari duke i nxjerrë me kujdes nga brenda jashtë.”

Të varfërit e ndershëm ndonjëherë mund ta harrojnë varfërinë. Të pasurit e ndershëm nuk mund ta harrojnë kurrë.

Mënyra për të dashur çdo gjë është të kuptosh që një ditë nuk do ta kesh.

Ka dy mënyra për të patur mjaftueshëm. Njëra është të vazhdosh të grumbullosh gjithnjë e më shumë. Tjetra është të dëshirosh më pak.

Kur vjen puna tek jeta njerëzore gjëja kryesore është nëse i merrni gjërat si të mirëqena ose i merrni me mirënjohje.

Një shqetësim është një aventurë e konsideruar gabimisht.

Një gjë e vdekur mund të shkojë me përruan, por vetëm një qenie e gjallë mund të shkojë kundër tij.

Thjeshtimi i çdo gjëje është gjithmonë i bujshëm.

Njeriu i traditës së vërtetë fetare kupton dy gjëra: lirinë dhe bindjen. E para do të thotë të dish se çfarë dëshiron vërtet. E dyta do të thotë të dish se çfarë beson vërtet.

Arti përbëhet nga kufizimi. Pjesa më e bukur e çdo fotografie është korniza.

Unë i detyrohem suksesit tim pasi kam dëgjuar me respekt këshillat më të mira, dhe pastaj jam larguar dhe kam bërë të kundërtën.

Vetëm të shkuarit në kishë nuk të bën të krishterë më shumë sesa qëndrimi në garazhin tënd të bën një makinë.

Të duash do të thotë të duash të padashurin. Të falësh do të thotë të falësh të pafalshmen. Besimi do të thotë të besosh të pabesueshmen. Shpresa do të thotë të shpresosh kur gjithçka duket e pashpresë.

Udhëtari sheh atë që sheh, turisti sheh atë që ka ardhur për të parë.

Toleranca është virtyti i njeriut pa bindje absolutiste.

Martesa është një aventurë, si të shkosh në luftë.

Arti, ashtu si morali, konsiston në heqjen e vijës diku.

Njerëzit në përgjithësi grinden sepse nuk mund të debatojnë.

Një burrë nuk e di se çfarë thotë derisa të dijë atë që nuk po thotë.

Bibla na thotë të duam fqinjët tanë, dhe gjithashtu të duam armiqtë tanë; ndoshta sepse në përgjithësi, ata janë të njëjtët njerëz.

Për të qenë mjaft i zgjuar për të marrë të gjitha ato para, duhet të jesh aq budalla sa t’i duash.

Hajdutët respektojnë pronën. Ata thjesht dëshirojnë që prona të bëhet e tyre, që ta respektojnë atë në mënyrë më të përsosur.

Paradoksi i guximit është se një njeri duhet të jetë pak i pakujdesshëm ndaj jetës së tij edhe në mënyrë që ta mbajë atë.

Pini sepse jeni të lumtur, por kurrë sepse jeni të mjerë.

Një roman i mirë na tregon të vërtetën për heroin e tij; por një roman i keq na tregon të vërtetën për autorin e tij.

Njerëzit që bëjnë histori nuk dinë asgjë për historinë. Ju mund ta shihni këtë në llojin e historisë që ata bëjnë.

Trimat janë të gjithë vertebrorë; ata kanë butësinë e tyre në sipërfaqe dhe fortësinë e tyre në mes.

Problemi me përpjekjen gjithmonë për të ruajtur shëndetin e trupit është se është kaq e vështirë të bëhet pa shkatërruar shëndetin e mendjes.

Ne jemi të justifikuar në zbatimin e moralit të mirë, sepse ato i përkasin të gjithë njerëzimit; por ne nuk jemi të justifikuar në zbatimin e sjelljeve të mira, sepse sjelljet e mira nënkuptojnë gjithmonë sjelljet tona.

Fjala ‘mirë’ ka shumë kuptime. Për shembull, nëse një burrë do të qëllojë gjyshen e tij në një distancë prej pesëqind metrash, unë duhet ta quaj atë një goditje të mirë, por jo domosdoshmërisht një burrë të mirë.

Rinia është periudha në të cilën një njeri mund të jetë i pashpresë. Fundi i çdo pisode është fundi i botës. Por fuqia e të shpresuarit përmes gjithçkaje, njohuria se shpirti i mbijeton aventurave të tij, ai frymëzim i madh i vjen moshës së mesme.

Ajo që njerëzit e quajnë paanësi mund të nënkuptojë thjesht indiferencë, dhe ajo që njerëzit e quajnë anësi mund të nënkuptojë thjesht aktivitet mendor.

Nëse nuk e kupton një njeri, nuk mund ta shtypësh atë. Dhe nëse e kuptoni atë, ka shumë të ngjarë që nuk do ta kuptoni.

Në çështjet e së vërtetës fakti që ju nuk doni të publikoni diçka është, nëntë nga dhjetë, një dëshmi se ju duhet ta botoni atë.

Ajo që prek ndjeshëm meshkujt për një komb të huaj nuk është aq shumë gjetja ose mos gjetja e gjërave të njohura; është më mirë të mos i gjeni në vendin e njohur.

Gjendja aktuale e famës është thjesht modë.

Po planifikoja të hyja në arkitekturë. Por kur mbërrita, arkitektura u mbush. Aktrimi ishte pranë tij, kështu që unë u regjistrova për aktrim në vend të saj.

Problemi i mosbesimit në Zot nuk është se një njeri përfundon duke mos besuar asgjë. Mjerisht, është shumë më keq. Ai përfundon duke besuar gjithçka.

Zoti është si dielli; nuk mund ta shikosh, por pa të nuk mund të shikosh asgjë tjetër.

Nuk do ta gjeni kurrë zgjidhjen nëse nuk e shihni problemin.

Asgjë nuk merret si e mirëqenë; gjithçka u mor me mirënjohje; gjithçka kaloi me hir.

Ka një rrugë nga syri në zemër që nuk kalon përmes intelektit.

E vërteta mund ta kuptojë gabimin, por gabimi nuk mund ta kuptojë të vërtetën.

Një person vërtet i madh është personi që e bën çdo person të ndihet i mrekullueshëm.

E drejta është e drejtë edhe nëse askush nuk e bën atë. E gabuar është e gabuar edhe nëse të gjithë po e bëjnë.

Gjëja më e pabesueshme për mrekullitë është se ato ndodhin.