“Ti je sot aty ku të kanë sjellë mendimet tuaja; do të jesh nesër aty ku do të të…”/ Thëniet më të Bukura të Allen

©Wikimedia Commons

James Allen ishte një shkrimtar filozofik britanik i njohur për punën e tij frymëzuese dhe si një pionier i lëvizjes së vetëndihmës.

Vepra e tij më e njohur, “Siç mendon njeriu”, është prodhuar në masë që nga botimi i saj në 1903. Ajo ka qenë një burim frymëzimi për autorët motivues dhe vetëndihmues.

Për lexuesit tanë ne kemi sjellë një koleksion të brilantëve më të ndritshëm prej librit tej shekullor, ende aktual, “Siç mendon njeriu” të Allen.

Ti je sot aty ku të kanë sjellë mendimet tuaja; do të jesh nesër aty ku do të të çojnë mendimet.

Vetëkontrolli është forcë. Mendimi i duhur është mjeshtëri. Qetësia është fuqi.

Një njeri është fjalë për fjalë ajo që mendon, karakteri i tij është shuma e plotë e të gjitha mendimeve të tij.

Një burrë fillon të jetë burrë vetëm kur pushon së ankuari dhe sharjet, dhe fillon të kërkojë drejtësinë e fshehur që rregullon jetën e tij. Dhe ai ia përshtat mendjen atij faktori rregullues, pushon së akuzuari të tjerët si shkaktar të gjendjes së tij dhe bazohet në mendime të forta e fisnike; pushon së përplasuri kundër rrethanave, por fillon t’i përdorë ato si ndihmë për përparimin e tij më të shpejtë dhe si mjet për fuqitë dhe mundësitë e fshehura brenda tij.

Një njeri herët a vonë zbulon se ai është krye-kopshtari i shpirtit të tij, drejtori i jetës së tij.

Mendja e një njeriu mund të krahasohet me një kopsht, i cili mund të kultivohet në mënyrë inteligjente ose të lejohet të bëhet i egër; por qoftë e kultivuar apo e lënë pas dore, ajo duhet dhe do të lindë. Nëse nuk futen farëra të dobishme në të, atëherë një bollëk farash të padobishme e barëra të këqija do të rriten aty dhe do të vazhdojnë të prodhojnë llojin e tyre.

Një person kufizohet vetëm nga mendimet që ai zgjedh.

Një njeri i fortë nuk mund të ndihmojë një më të dobët nëse më i dobëti nuk dëshiron të ndihmohet, madje edhe atëherë njeriu i dobët duhet të bëhet i fortë nga vetja; ai duhet, me përpjekjet e tij, të zhvillojë forcën që ai admiron te një tjetër. Askush përveç tij nuk mund ta ndryshojë gjendjen e tij.

Siç mendon ai, ashtu është; siç vazhdon të mendojë, ashtu mbetet.

Ashtu si bima buron nga fara dhe nuk mund të bëjë pa të, kështu çdo veprim i njeriut buron nga farat e fshehura të mendimit dhe nuk mund të shfaqej pa to.

Rrethanat nuk e bëjnë njeriun; ato i zbulojnë atij veten tij.

Mos u ndalni në mëkatet dhe gabimet e së djeshmes në mënyrë ekskluzive që të mos keni më energji dhe mendje për të jetuar drejtë sot, dhe mos mendoni se mëkatet e së djeshmes mund t’ju pengojnë të jetoni thjesht sot.

E keqja dhe dobësia janë vetëshkatërruese. Universi është i rrethuar me mirësi dhe forcë, dhe mbron të mirën dhe të fortët. Njeriu i zemëruar është njeriu i dobët.

Mendimet dhe veprimet e mira nuk mund të prodhojnë kurrë rezultate të këqija; Mendimet dhe veprimet e këqija nuk mund të prodhojnë kurrë rezultate të mira.

Mendimet e mira japin fryte të mira, mendimet e këqija japin fryte të këqija – dhe njeriu është kopshtari i tyre.

Gjen paqe vetëm ai që pushton vetveten, që përpiqet, dita ditës, pas vetëzotërimit më të madh, vetëkontrollit më të madh, qetësisë më të madhe shpirtërore.

Ai që do të bëjë pak ka nevojë të sakrifikojë pak; ai që do të arrijë shumë duhet të sakrifikojë shumë. Ai që do të arrijë lart duhet të sakrifikojë gjithçka.

Njeriu bëhet ose nuk bëhet nga vetvetja. Me zgjedhjen e duhur ai ngjitet lart. Si një qenie e fuqisë, e inteligjencës dhe e dashurisë dhe zot i mendimeve të tij, ai mban çelësin e çdo situate.

Njerëzit janë të shqetësuar për të përmirësuar rrethanat e tyre, por nuk janë të gatshëm të përmirësojnë veten.

Asnjë njeri nuk pengohet nga një tjetër; ai pengohet vetëm nga vetja. Asnjë njeri nuk vuan për shkak të tjetrit; ai vuan vetëm për shkak të vetvetes.

Vuajtja është gjithmonë efekti i mendimit të gabuar në një drejtim. Është një tregues se individi është jashtë harmonisë me veten, me Ligjin e qenies së tij.

Arritja më e madhe ishte në fillim dhe për një kohë një ëndërr. Lisi fle në lis; zogu pret në vezë; dhe në vizionin më të lartë të shpirtit një engjëll i zgjuar trazon. Ëndrrat janë fidane të realiteteve.

Sa më i qetë të bëhet njeriu, aq më i madh është suksesi i tij, ndikimi i tij, fuqia e tij për mirë. Qetësia e mendjes është një nga xhevahiret e bukura të mençurisë.

Kushtet e jashtme të jetës së një personi do të gjenden gjithmonë të lidhura në mënyrë harmonike me gjendjen e tij të brendshme… Burrat nuk tërheqin atë që duan, por atë që janë.

Bota tërhiqet mënjanë për njeriun që e di se ku po shkon.

Në shkallën që besoni, do të arrini.

Pavarësisht nëse jeni burrë apo grua, nuk do të bëni kurrë asgjë në këtë botë pa guxim. Është cilësia më e madhe e mendjes pranë nderit.

Ju gjithmonë do të tërhiqeni drejt asaj që ju, fshehurazi, e doni më shumë.