“Tri gjërat kryesore që e tregojnë njeriun janë: pamja e tij, mënyra e të shkruarit dhe…”/ Mençuri e Kulluar Samurai

©shutterstock

Japonia është vendi i diellit që lind dhe sakuras së lulëzuar. Bukuria këtu është një mike e vetë-disiplinës; poezisë, dhe artit të luftës.

Ne kemi sjellë për lexuesit tanë rregullat më të mençura të jetës për një samurai, luftëtarë të aftë japonezë për të cilët nderi dhe përsosmëria janë kryesore.

Tri shfaqjet kryesore të jashtme të qenies njerëzore janë pamja e tij, mënyra e tij e të shkruarit dhe të folurit.

Para se t’i shprehni mendimin tuaj një personi, mendoni nëse ata do të jenë në gjendje ta pranojnë atë.

Nëse bëni një gabim, duhet ta korrigjoni atë menjëherë. Nëse e bëni pa vonesë, së shpejti do të harrohet.

Një samurai duhet të shmangë sasitë e mëdha të sakrave, krenarinë e tepruar dhe luksin e tepruar.

Të pyesësh për diçka që e di, do të thotë të veprosh me mirësjellje. Të pyesësh kur nuk e di është absolutisht e nevojshme.

Kur përballeni me vështirësi dhe pengesa, nuk mjafton vetëm të mos shqetësoheni. Kur përballeni me vështirësi, duhet të nxitoni përpara me guxim dhe gëzim.

Ashpërsia e sëmundjes dhe fatkeqësive të tjera përcaktohet nga qëndrimi ynë ndaj tyre.

Qenia njerëzore është e pavlefshme nëse nuk e kupton se “tani” dhe “koha e duhur” janë e njëjta gjë.

Nëse që nga fillimi një person nuk mund të kontrollojë trupin dhe intelektin e tij, ai kurrë nuk do ta mposhtë armikun e tij.

Ju duhet vetëm të filloni ato detyra që mund t’i përfundoni në një ditë të vetme. Nesër do të kesh edhe vetëm një ditë.

Në realitet nuk ka asgjë përveç objektivit të vërtetë të momentit aktual. E gjithë jeta e qenies njerëzore është një sekuencë momentesh.

Duhet të matni secilën fjalë dhe çdo herë të pyesni veten nëse është e vërtetë ajo që dëshironi të thoni.

Edukimi i bën më inteligjentë ata që janë inteligjentë nga natyra; budallait, vetëm sa i jep shpresë.

Qenia njerëzore nuk është në gjendje të kuptojë se sa mund të gabojë duke gjykuar gabimet e të tjerëve dhe duke mos i kuptuar ato.

Fatkeqësia vjen kur njerëzit i besojnë të ardhmes së tyre, bëhen dembelë, dhe lejojnë që gjërat të dalin jashtë kontrollit; kur pas shumë diskutimesh ata shtyjnë çështjet urgjente dhe ato me më pak rëndësi, duke besuar se mund t’i bëjnë ato nesër.

Njerëzit do të jetonin më të qetë nëse do të pushonin së kujdesuri për disa aspekte të jetës së tyre. Është shumë e rëndësishme ta kuptoni këtë kur vlerësoni sjelljen e njerëzve.

Nëse kuptoni një gjë, tetë të tjera do të hapen për ju.

Mjafton një fjalë për të deklaruar forcën apo frikacakun brenda vetes tënde.

Ajo që disa e quajnë bujari është në të vërtetë dhembshuria.

Armiqtë do t’ju përbuzin nëse dukeni të brishtë në pamjen tuaj.

Mësoni me zell gjatë gjithë jetës suaj. Çdo ditë bëhuni një qenie më e aftë se sa keni qenë një ditë më parë; dhe të nesërmen, më i aftë se sot. Përsosmëria nuk ka fund.

Mos jini një mikpritës i keq për mysafirët tuaj, edhe nëse ata vijnë në shtëpinë tuaj kur jeni i zënë.

Jini besnikë ndaj idesë suaj aktuale dhe mos u shpërqendroni. Në vend që të lodhni veten me shumë ide në të njëjtën kohë, qëndroni vetëm me një, por mos e lini të ndryshojë brenda natës.

Të flasësh shumë për veten nuk është thjesht e padobishme. Në rastin më të keq mund të çojë në thashetheme dhe do të krijoni armiq të fortë. Është më mirë që të qëndroni në shtëpi dhe të reflektoni për poezinë.