“Turpi më i madh për një spartan ishte të kthehej i gjallë në shtëpi nga një betejë…”/ 15 Parimet Spartane

©shutterstock

Sparta ishte një qytet-shtet i shquar në Greqinë e lashtë dhe ishte i njohur për fuqinë e tij dominuese ushtarake. Mënyra spartane e jetës ishte stoike, e rreptë dhe e bazuar në nder.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi sjellë disa prej parimeve themelore të jetesës sipas mënyrës spartane.

Turpi më i madh për një spartan ishte të kthehej i gjallë në shtëpi nga një betejë e humbur. Po ashtu mos u kthe nga një sfidë nëse nuk ke dhënë gjithçka.

Konsumoni vetëm ushqim të thjeshtë dhe mos hani asnjëherë deri në kënaqësi, kjo jo vetëm që do të sjellë një dobësi për betejë por edhe dobëson guximin mendor.

Kërkoni një konkurrencë të fortë. Do ta shtyni veten shumë më fort.

Çdo spartan duhet t’i nënshtrohet një të drejte kalimi. Një provë fizike ose mendore. Pasi të keni përfunduar, ju keni lindur përsëri, më mirë se kurrë.

Shpejtësia, forca dhe shkathtësia janë më pak thelbësore sesa qëndrueshmëria, grinta, durimi dhe guximi.

Pranimi i vdekjes do t’ju lejojë të jetoni jetën tuaj me guxim. Shkëputeni mendjen nga kufizimet e frikës, duke nxjerrë potencialin tuaj të vërtetë.

Mos u merrni me thashetheme, vetëm merruni me biseda që do të ushqejnë dhe forcojnë shpirtin tuaj.

Luftoni për një kauzë të mirë, përdorni çdo qelizë të qenies tuaj për ta shtyrë atë çështje më tej dhe mos kini frikë ta mbroni atë.

Rrethohuni me njerëz që janë të përkushtuar deri në kokëfortësi për t’u bërë vetja e tyre më e mirë.

Një udhëheqës nuk e gjen sigurinë duke shikuar nga mbrapa.

Vazhdimisht futeni veten në situata të vështira ku jeni të detyruar të zhyteni ose të notoni. Një spartan i madh duhet të ketë aftësinë të përshtatet shpejt.

Merrni pjesë në programe trajnimi të strukturuara, të organizuara dhe të respektuara mirë, duke u siguruar që t’i shihni deri në fund.

Refuzoni të bëheni viktimë e rrethanave. Mësoni të jeni të sigurt në vetvete dhe të përgatitur për çdo situatë.

Gjeni mënyra për të pasur shpërthime të shkurtra shqetësimesh në jetën tuaj të përditshme. Kjo do të sigurojë rritjen dhe do t’ju parandalojë të bini në përtaci.

Përkushtohuni trajnimit fizik të përhershëm, pavarësisht nga rrethanat dhe ndjenjat.