“Uji i turbullt pastrohet duke u lënë në qetësinë e tij”/ Thëniet e Alan Watts mbi Kuptimin e Jetës

©Getty Images

Alan Watts është një nga filozofët e historisë moderne më me ndikim, i njohur më së shumti për përshtatjen e filozofisë lindore për një audiencë perëndimore. Ai foli shumë rreth Budizmit, ndërgjegjshmërinë dhe për mënyrën e të jetuarit një jetë të përmbushur.

Këto citime të Alan Watts që vijojnë paraqesin disa nga filozofitë më të rëndësishme të jetës, dashurisë dhe lumturisë. Shijojini!

Përse vuan njeriu

“Njeriu vuan vetëm, sepse e merr seriozisht atë që Perëndia e krijoi për kënaqësi.”

Mbi të tashmen

“Ky është sekreti i vërtetë i jetës – t’i jepesh tërësisht asaj gjëje me të cilën po merresh këtu dhe tani. Dhe në vend që ta quani atë punë, kuptojeni që ajo është lojë.”

“Unë kam kuptuar se e shkuara dhe e ardhmja janë iluzione të vërteta, se ato ekzistojnë në të tashmen, e cila është ajo çfarë ndodhet aty dhe gjithçka ndodhet aty.”

“Arti i të jetuarit… nuk është as kalimi i pakujdesshëm nga njëra anë dhe as ngjitja e frikshme nga ana tjetër. Ai konsiston në të qenët i ndjeshëm ndaj çdo momenti, duke e konsideruar atë si krejtësisht të ri dhe antik gjithashtu, me një mendje të hapur tërësisht.“

“Ne po jetojmë në një kulturë tërësisht të hipnotizuar nga iluzioni i kohës, në të cilën i ashtuquajturi momenti i së tashmes nuk ndihet si asgjë tjetër përveçse si një fije pambarimisht e hollë ndërmjet të shkuarës së gjithëfuqishme dhe të ardhmes së rëndësishme. Ne nuk kemi të tashme. Vetëdija jonë është pothuajse tërësisht e zënë me kujtesë dhe pritshmëri.

Ne nuk e kuptojmë se kurrë nuk ka pasur, nuk ka dhe as do të ketë një tjetër eksperiencë përveç eksperiencës të së tashmes. Ne jemi gjithashtu jashtë lidhjes me realitetin. Ne e ngatërrojmë botën me atë që është e për të cilën është folur, përshkruar dhe krahasuar me botën që është aktualisht. Ne jemi të ngërthyer nga një magjepsje për mjetet e dobishme të emrave dhe numrava, të simboleve, shenjave, koncepteve dhe ideve.”

Kuptimi i jetës

“Kuptimi i jetës është thjesht të jesh gjallë. Është aq e qartë, aq e dukshme dhe aq e thjeshtë. Dhe prapë, të gjithë nxitojnë rreth saj me një panik të madh sikur ta kishin të domosdoshme që të arrijnë diçka përtej vetvetes.”

“Ti je një funksion i asaj çka i gjithë universi po bën në të njëjtën mënyrë sikur një valë është një funksion i asaj çka po bën i gjithë oqeani.”

“Nëse thua se gjëja më e rëndësishme është të marrësh para, do të kalosh jetën duke shpenzuar kohë. Do të besh gjëra që nuk të pëlqejnë me qëllim që të vazhdosh të jetosh, që është të vazhdosh të bësh gjëra që nuk të pëlqejnë, që është të mos jetosh!”

Mbi mendjen

“Uji i turbullt pastrohet më së miri duke u lënë në qetësinë e tij.”

Mbi besimin

“Të kesh besim është të kesh mirëbesim tek vetja në ujë. Kur noton, ti nuk mbahesh pas ujit, sepse, nëse e bën, do të zhytesh dhe do të mbytesh.”

“Nëse kapemi pas besimit në Zot, ne gjithashtu nuk mund të kemi mirëbesim, sepse mirëbesimi nuk është të kapesh pas, por është të lësh pas.

Këshilla potenciale mbi çdo krijimtari

“Këshillë? Nuk kam këshillë. Ndalo së dëshiruari dhe fillo të shkruash. Nëse po shkruan, je një shkrimtar. Shkruaj sikur të ishe i dënuar me burgim të përjetshëm dhe Presidenti ka ikur dhe nuk ka shanse për falje.

Shkruaj sikur të ishe duke ngjitur majën e një shkëmbi, në frymën e fundit dhe ke vetëm një gjë të fundit për të thënë, sikur të ishe një zog që fluturon sipër nesh dhe mund të shohësh gjithçka, dhe të lutem, për hir të Zotit, na trego diçka që do të na shpëtojë nga vetja jonë.

Merr frymë thellë dhe na trego sekretin tënd më të madh dhe më të errët, kështu që të mund të fshijmë ballin dhe të dimë që nuk jemi vetëm. Shkruaj sikur të kishe një mesazh nga mbreti. Ose mos shkruaj. Kush e di, mbase je një nga ata me fat që nuk duhet ta bëjnë.”

Mbi ndryshimin

“E vetmja mënyrë për të nxjerrë kuptimin nga ndryshimi është të zhytesh në të, të lëvizësh me të dhe t’i bashkohesh kërcimit.”

“Sa më shumë që një gjë tenton të jetë e përhershme, aq më shumë priret të jetë e pajetë.”

Mbi universin

“Nëpërmjet syve tanë, universi po kupton veten. Nëpërmjet veshëve tanë, universi po dëgjon muzikën e tij. Ne jemi dëshmitarët nëpërmjet të cilëve universi vihet në dijeni për lavdinë e tij, për madhështinë e tij.”

“Gjërat janë ashtu siç janë. Duke parë universin natën, ne nuk bëjmë krahasimin ndërmjet yjeve të rregullt dhe të parregullt, as ndërmjet organizimit të duhur apo jo të yjësive.”

“Ne nuk “hyjmë” në këtë botë; ne vijmë prej saj, sikur gjethet nga pema. Sikurse oqeani krijon valët ashtu dhe universi njerëzit. Çdo individ është një shprehje e të gjithë sferës së natyrës, një veprim unik i gjithë universit.”

Mbi atë që jeni në të vërtetë

“Jezu Krishti e dinte se ishte Zot. Kështu që zgjohu dhe zbulo përfundimisht se kush je në të vërtetë. Sipas kulturës sonë, do të thonë se je i çmendur dhe blasfemues dhe më pas ose do ju fusin në burg ose në çmendinë (që është pak a shumë e njëjta gjë).

Megjithatë, ndryshe ndodh në kultura të tjera, nëse një ditë zgjohesh në Indi dhe i thua miqve dhe kushërinjve, ‘Oh Zot i madh, sapo zbulova që jam Perëndia,’ ata do të qeshin dhe do të thonë, ‘Oh, urime, të paktën e kuptove’.”

“Çdo individ inteligjent dëshiron të dijë se çfarë e bën atë njeri të duhur dhe prapë është njëherësh i magjepsur dhe i irrituar nga fakti se vetja është gjëja më e vështirë se çdo gjë tjetër për t’u njohur.”

“Dhe të gjithë njerëzit katranosen, sepse ata duan që bota të kishte kuptim sikur ajo të ishte fjalë… Sikur ti të kishe një kuptim, sikur ti të ishe një fjalë e thjeshtë, sikur ti të ishe një fjalë që mund të gjendet në fjalor. Ti je kuptim.”

“Si është e mundur që një qënie me thesare të tilla të ndjeshme si sytë, instrumente mbresëlënëse muzikore të tilla si veshët dhe me të tilla arabeske nervash të mahnitshme siç është truri, mund ta përjetojnë veten si asgjë më pak se një perëndi.”

“Ajo çfarë po them është se ti nuk ke nevojë të bësh asgjë, sepse nëse e sheh veten në mënyrën e duhur, je një fenomen po aq i jashtëzakonshëm i natyrës siç janë pemët, retë, nuancat në ujin e rrjedhshëm, flakërimi i zjarrit, rënditja e yjeve dhe forma e një galaksie. Ti je pikërisht ashtu dhe nuk ka asgjë që nuk shkon me ty.”

Mbi vdekjen

“Përpiqu të imagjinosh si do të ishte të biesh në gjumë dhe të mos zgjohesh më kurrë… tani përpiqu të imagjinosh se si është të zgjohesh kur nuk ke fjetur kurrë.”

Mbi dashurinë

“Kurrë mos pretendo për një dashuri të cilën nuk e ndien, sepse dashuria nuk është nën komandën tonë.”

Mbi muzikën

“Jeta është si muzika për hir të saj. Ne po jetojmë në një të tanishme të përjetshme dhe kur dëgjojmë muzikë ne nuk po dëgjojmë të shkuarën, ne nuk po dëgjojmë të ardhmen, ne po dëgjojmë një të tashme të zgjeruar.”

Mbi ankthin

“Një person është më pak i shqetësuar nëse ndihet tejet lirshëm për të qenë i shqetësuar dhe e njëjta mund të thuhet për fajin.”

“Për të qenë i qëndrueshëm është të frenohesh nga përpjekja për të ndarë veten nga një dhimbje, sepse e di se nuk mundesh. T’i ikësh frikës është frikë, të luftosh dhimbjen është dhimbje, të përpiqesh për të qenë trim është të jesh i frikësuar. Nëse mendja është në dhimbje, mendja është dhimbja. Menduesi nuk ka formë tjetër përveç mendimit të tij. Nuk ka shpëtim.”