“Unë kam mbajtur prej kohësh mendimin se sasia e zhurmës që dikush mund të durojë pa u shqetësuar…”/ Thëniet më të Bukura të Shopenhauer

©Wikimedia Commons

Ai ishte ndër mendimtarët e parë në filozofinë perëndimore që ndau dhe pohoi parime të rëndësishme të filozofisë indiane, të tilla si asketizmi, dhe nocioni i botës-si-paraqitje.

Puna e tij është përshkruar si një shfaqje shembullore e pesimizmit filozofik.

E për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një përmbledhje të thënieve më të bukura të filozofit gjerman Artur Shopenhauer.

Të bindur se do t’i pëlqeni shumë, ne duam që të na thoni cila prej thënieve mëposhtë ju shtyu në reflektim të papritur.

Unë kam mbajtur prej kohësh mendimin se sasia e zhurmës që çdokush mund të durojë i pashqetësuar qëndron në proporcion të kundërt me aftësinë e tij mendore dhe prandaj konsiderohet si një masë matëse e drejtë e saj.

Talenti godet një objektiv që askush tjetër nuk mund ta godasë. Gjeniu godet një objektiv që askush tjetër nuk mund ta shohë.

Dhembshuria është baza e moralit.

Kryesisht është humbja ajo që na mëson për vlerën e gjërave.

Çdo njeri merr kufijtë e fushës së tij të shikimit për kufijtë e botës.

Lumturia konsiston në përsëritjen e shpeshtë të kënaqësisë.

Personi që shkruan për budallenjtë është gjithmonë i sigurt për një audiencë të madhe.

Eshtë e vështirë të gjesh lumturinë brenda vetes, por është e pamundur ta gjesh atë diku tjetër.

Duhet përdorur fjalë të zakonshme për të thënë gjëra të pazakonta.

Inteligjenca e tepruar e bën njeriun të padëshiruar në shoqëri.

… se kur blini libra, jeni duke menduar në mënyrë optimiste se po blini kohë për t’i lexuar ato.

Jeta është një proces i vazhdueshëm vdekjeje.

Ne humbasim tre të katërtat e vetes në mënyrë që të bëhëmi si njerëzit e tjerë.

Një sens humori është e vetmja cilësi hyjnore e njeriut.

Ai që nuk di ta shijojë vetminë s’ka për ta dëshiruar kurrë lirinë.

Njerëzit e mëdhenj janë si shqiponjat dhe ndërtojnë folenë e tyre në një vetmi të lartë.

Pra, problemi nuk është aq shumë për të parë atë që askush nuk ka parë ende, sa për të menduar atë që askush nuk ka menduar ende në lidhje me atë që të gjithë shohin.

Jeta lëviz si një lavjerrës mbrapa dhe përpara mes dhimbjes dhe mërzisë.

Nuk ka trëndafil pa gjemb por ka shumë gjemba pa trëndafil.

Shpresa është ngatërrimi i dëshirës për një gjë me probabilitetin e saj.

Ne mund ta konsiderojmë jetën tonë si një episod shqetësues të padobishëm në qetësinë e lumtur të hiçit.

Filozofia … është një shkencë, dhe si e tillë nuk ka artikuj besimi; në përputhje me rrethanat, në të asgjë nuk mund të supozohet si ekzistuese, përveç asaj që jepet pozitivisht në mënyrë empirike, ose demonstrohet përmes përfundimeve të padiskutueshme.

Të martohesh do të thotë të përgjysmosh të drejtat dhe të dyfishosh detyrimet.

Çdo ndarje jep një shije paraprake të vdekjes, çdo ribashkim një aluzion të ringjalljes.

Mënyra më e sigurt për të mos qenë shumë i mjerë është të mos presësh të jesh shumë i lumtur.

Nëse ruaj heshtjen time për sekretin tim, ai është i burgosuri im … nëse e lë të më ikë nga gjuha, unë jam i burgosuri i TIJ.

Shkurtësia e jetës, aq shpesh e vajtuar, mund të jetë gjëja më e mirë e saj.

Bota është ideja ime.

Pasuria është si uji i detit; sa më shumë të pimë, aq më të etur bëhemi; dhe e njëjta gjë është e vërtetë për famën.

Vetëm ndryshimi është i përjetshëm, i përjetshëm, i pavdekshëm.

Besimi është si dashuria: nuk e lë veten të detyrohet.

Ne rrallë mendojmë për atë që kemi, por gjithmonë për atë që na mungon.

Ai që shkruan pa kujdes pranon kështu që në fillim se nuk i kushton shumë rëndësi mendimeve të tij.

Nëse dyshojmë se një burrë gënjen, duhet të pretendojmë se e besojmë; sepse atëherë ai bëhet i guximshëm dhe i sigurt, gënjen më fuqishëm dhe është i demaskuar.

Leximi është të mendosh me kokën e dikujt tjetër në vend të tëndes.

Njerëzit janë djajtë e tokës dhe kafshët janë shpirtrat e munduar.

Pas vdekjes suaj, ju do të jeni ai që ishit para lindjes tuaj.

Biznesi i romancierit nuk është të lidhë ngjarje të mëdha, por t’i bëjë ato të voglat interesante.

Njerëzit e zakonshëm thjesht mendojnë se si do ta “kalojnë” kohën e tyre; një njeri me talent përpiqet ta ‘përdor’ atë.

Gjumi është interesi që duhet të paguajmë mbi kapitalin i cili thirret në vdekje; dhe sa më e lartë të jetë norma e interesit dhe sa më e rregullt të paguhet, aq më tej shtyhet data e shpagimit.

Muzika është melodia, teksti i së cilës është bota.

Njeriu mund të bëjë atë që dëshiron, por ai nuk mund të dëshirojë çfarë të dëshirojë.