“Vetëm koha zbulon njeriun e drejtë; por ju mund të dalloni një njeri të keq brenda një…”/ Thëniet më të Bukura të Sofokliut

©Wikimedia Commons

Sofokliu ishte një poet tragjik grek. Autor i veprave si Antigona dhe Mbreti Edip, ai renditet, së bashku me Eskilin dhe Euripidin, ndër figurat më të shquara të tragjedisë greke.

E për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion me thëniet më të bukura të Sofokliut.

Siç e dini tashmë, ne i lexojmë të gjitha komentet tuaja, dhe jemi në pritje të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve më së shumti.

Vetëm koha zbulon njeriun e drejtë; por ju mund të dalloni një njeri të keq brenda një dite të vetme.

Njeriu është vetëm frymë dhe hije.

Një gënjeshtër nuk jeton kurrë për të qenë e vjetër.

Një burrë që plaket bëhet përsëri fëmijë.

Një shpirt që është i sjellshëm dhe synon drejtësinë zbulon më shumë se çdo sofist.

Një shtet nuk është shtet nëse i përket një njeriu.

Një njeri i mençur nuk flet me atë që e ka mendjen të sëmurë.

Të gjitha punët e njeriut sëmuren kur ai dëshiron të shërojë të këqijat me të ligësi.

Gjithmonë dëshironi të mësoni diçka të dobishme.

Më mirë të jetosh lehtë, pa menduar.

Fëmijët janë spiranca që mbajnë nënën në jetë.

Paraja është monedha më e keqe që është rritur ndonjëherë mes njerëzimit. Kjo shkatërron qytetet, kjo i dëbon njerëzit nga shtëpitë e tyre, kjo mëson dhe korrupton mendjet më të denjë të kthejnë vepra të ulëta.

Dëshpërimi shpesh shkakton sëmundje.

Dhuratat e armiqve nuk janë dhurata dhe nuk bëjnë asnjë të mirë.

Edhe një i varfër mund të marrë nderime.

Marrëzia është me të vërtetë motra e ligësisë.

Sepse vdekja nuk është më e keqja, por kur dikush dëshiron të vdesë dhe nuk mundet as ta ketë këtë.

Nuk duhet të kem frikë. Frika është vrasëse e mendjes. Frika është vdekja e vogël që sjell zhdukje totale. Unë do të përballem me frikën time. Unë do ta lejoj atë të kalojë mbi mua dhe përmes meje. Dhe kur të ketë kaluar, do të kthej syrin e brendshëm për të parë rrugën e saj. Aty ku ka shkuar frika nuk do të ketë asgjë. Vetëm unë do të mbetem.

Ai që hedh një mik është po aq i keq sa ai që hedh jetën e tij.

Mos fshih asgjë, sepse koha, e cila i sheh të gjitha dhe i dëgjon të gjitha, i ekspozon të gjitha.

Pasuria nuk mund t’i ndihmojë ata që nuk bëjnë asgjë.

Sa e tmerrshme mund të jetë njohja e së vërtetës kur nuk ka ndihmë në të vërtetën.

Unë shoh se të gjithë ne që jetojmë nuk jemi gjë tjetër veçse imazhe apo hije të parëndësishme.

Nëse trupi im është i robëruar, prapëseprapë mendja ime është e lirë.

Nëse duam të ruajmë demokracinë tonë, duhet të ketë një urdhërim: Mos raciononi drejtësinë.

Nëse ke bërë gjëra të tmerrshme, duhet të durosh gjëra të tmerrshme; sepse kështu drita e shenjtë e padrejtësisë shkëlqen.

Nëse do t’i ofronit një njeriu të etur gjithë urtësinë, nuk do t’i pëlqenit më shumë sesa t’i jepnit të pijë.

Burrat injorantë nuk e dinë se çfarë të mirë mbajnë në duar derisa ta flakin tutje.

Në një kauzë të drejtë, i dobëti do të mund të fortin.

Është e tmerrshme të flasësh mirë dhe të gabosh.

Është meritë e një gjenerali të japë lajme të mira dhe të fshehë të vërtetën.

Është detyrë e një njeriu të mirë të ndihmojë ata që janë në fatkeqësi.

Mirësia është gjithmonë më e mira e mirësisë.

Kërkoni dhe do ta gjeni – ajo që nuk kërkohet do të mbetet e pazbuluar.

Njerëzit me gjykim të keq e injorojnë të mirën që gjendet në duart e tyre, derisa ta kenë humbur atë.

Një gjë është të flasësh shumë, një tjetër është të flasësh në kohën e duhur.

Shumë mençuri shpesh shkon me më pak fjalë.

Asnjë armik nuk është më i keq se këshilla e keqe.

Asnjë njeri nuk e do përçuesin e lajmit të keq.

Asnjë fjalim nuk mund të njollosë atë që është fisnike nga natyra.

Asnjë traktat nuk është kurrë një pengesë për një mashtrim.

Të mos dish asgjë është jeta më e ëmbël.

Të mos lindësh është më e mira, kaluar çdo gjëje.

Nuk ka të keqe më të madhe se anarkia.

Pleqësia dhe kalimi i kohës mësojnë gjithçka.

Njeriu duhet të mësojë duke bërë gjënë; edhe pse mendoni se e dini, nuk keni siguri derisa të provoni.

Ai që di të tregojë dhe të pranojë mirësinë, do të jetë një mik më i mirë se çdo gjë.

Një fjalë na çliron nga të gjitha peshët dhe dhimbjet në jetë. Ajo fjalë është dashuria.

Lumturia jonë varet nga mençuria gjatë gjithë rrugës.

Fitimi është i ëmbël, edhe nëse vjen nga mashtrimi.

Arsyeja është dhurata kurorëzuese e Zotit për njeriun.

Heshtja është një stoli për gratë.

Suksesi varet nga përpjekja.

Zari i Zeusit bie gjithmonë me fat.

Dhimbja më e madhe është të njohim veten si shkaktarin e vetëm të të gjitha fatkeqësive tona.

Betimet e një gruaje i shkruaj në ujë. Ka një pikë në të cilën edhe drejtësia dëmton.

Nuk ka sukses pa vështirësi.

Nuk ka asnjë dëshmitar kaq të tmerrshëm dhe asnjë akuzues kaq të fuqishëm sa ndërgjegjja që banon brenda nesh.

Gjërat e fituara përmes mashtrimit të padrejtë nuk janë kurrë të sigurta.

Të bësh vepra të mira është detyra më e lavdishme e njeriut.

Atij që ka frikë çdo gjë i shushullit.

Të jetosh pa të keqen u përket vetëm perëndive.

Besimi vdes por mosbesimi lulëzon.

Lufta nuk e merr kurrë rastësisht njeriun e lig, njeriun e mirë gjithmonë.

Kur një njeri ka humbur çdo lumturi, ai nuk është gjallë. Quaje atë një kufomë që merr frymë.

Kushdo që ngrihet dhe e kapë dashurinë si boksier është budalla.

Kush mendon se miku i tij është më i rëndësishëm se vendi i tij, unë nuk e vlerësoj askund.

Mençuria është pjesa më e lartë e lumturisë.

Mendimtarët e mençur mbizotërojnë kudo.

Pa punë asgjë nuk përparon.

Nuk duhet të keni parasysh moshën e një burri, por veprimet e tij.

Do të preferoja të dështoja me nder sesa të fitoja duke mashtruar.

Vendimet e shpejta janë vendime të pasigurta.

Kush kërkon do të gjejë.

Mençuria peshon më shumë se çdo pasuri.
​​