“Vetëm për shkak se diçka nuk bën atë që keni planifikuar të bëjë nuk do të thotë se…”/ Thëniet më të Bukura të Edison

©Danita Delimont / Getty Images

Thomas Alva Edison ishte një shpikës dhe biznesmen amerikan, i cili është përshkruar si shpikësi më i madh i Amerikës.

Ai zhvilloi shumë pajisje në fusha të tilla si prodhimi i energjisë elektrike, komunikimi masiv, regjistrimi i zërit dhe filmat.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një përmbledhje të thënieve më të bukura të njeriut që shpiku llambën.

Si gjithnjë, ashtu siç e kërkon tradita tashmë, mos harro të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve apo vlerësove më së shumti.

Dobësia jonë më e madhe qëndron tek heqja dorë. Mënyra më e sigurt për të pasur sukses është gjithmonë të provoni edhe një herë.

Vetëm për shkak se diçka nuk bën atë që keni planifikuar të bëjë nuk do të thotë se është e padobishme.

Nuk kam dështuar. Unë sapo kam gjetur 10,000 mënyra që nuk do të funksionojnë.

Nëse do të bënim të gjitha gjërat që jemi të aftë, do të habiteshim.

Ajo që jeni do të tregohet në atë që bëni.

Mundësia humbet nga shumica e njerëzve sepse është e veshur me doreza dhe duket si punë.

Tre gjërat thelbësore për të arritur diçka që ia vlen janë: Puna e palodhur, qëndrueshmëria dhe sensi i përbashkët.

Gjeniu është një për qind frymëzim dhe nëntëdhjetë e nëntë për qind djersë.

Nuk kam bërë asnjë ditë punë në jetën time. Ishte e gjitha argëtuese.

Të jesh i zënë nuk do të thotë gjithmonë punë reale. Objekti i të gjithë punës është prodhimi ose realizimi dhe për secilin prej këtyre qëllimeve duhet të ketë paramendim, sistem, planifikim, inteligjencë dhe qëllim të ndershëm, si dhe djersitje. Të dukesh se je duke bërë nuk do të thotë se po bën.

Çdo gjë i vjen atij që vazhdon përpjekjet edhe ndërsa pret.

Asnjëherë nuk kam bërë asgjë rastësisht, as ndonjë nga shpikjet e mia nuk ka ardhur rastësisht; erdhën me punë.

Pothuajse çdo njeri që zhvillon një ide e punon atë deri në pikën ku duket e pamundur, dhe më pas ai dekurajohet. Nuk është vendi për t’u dekurajuar.

Për të shpikur, duhet një imagjinatë e mirë dhe një grumbull mbeturinash.

Dreq, nuk ka rregulla këtu – ne po përpiqemi të arrijmë diçka.

Shqetësimi është pakënaqësi dhe pakënaqësia është domosdoshmëria e parë e përparimit. Më tregoni një njeri plotësisht të kënaqur dhe unë do t’ju tregoj një dështak.

Jini të guximshëm. Kam parë shumë depresione në biznes. Gjithmonë Amerika ka dalë nga këto më e fortë dhe më e begatë. Jini të guximshëm si baballarët tuaj para jush. Ki besim! Shko përpara!

Funksioni kryesor i trupit është të mbajë trurin me vete.

Shumë nga dështimet e jetës janë njerëz që nuk e kuptuan se sa afër ishin me suksesin kur u dorëzuan.

Ekziston një mënyrë për ta bërë edhe më mirë – zbulojeni atë.

Vlera juaj qëndron në atë që jeni dhe jo në atë që keni.

Një ditë do të burojë nga truri i shkencës një makinë ose forcë kaq e frikshme në potencialet e saj, aq absolutisht e tmerrshme, saqë edhe njeriu, luftëtari, i cili do të guxojë të torturojë dhe të vdesë për të shkaktuar tortura dhe vdekje, do të tmerrohet, dhe kështu do të braktisë luftën përgjithmonë.

Mendimi më i mirë është bërë në vetmi. Më e keqja është bërë në trazira.

Për të pasur një ide të mrekullueshme, kini shumë prej tyre.

Vlera e një ideje qëndron në përdorimin e saj.

Më tregoni një burrë plotësisht të kënaqur dhe unë do t’ju tregoj një dështak.

Dikush mund të mendojë se vlera monetare e një shpikjeje përbën shpërblimin e saj për njeriun që e do punën e tij. Por… Unë vazhdoj të gjej kënaqësinë time më të madhe, pra dhe shpërblimin tim, në punën që i paraprin asaj që bota e quan sukses.

Ka shumë më tepër mundësi sesa aftësi.

Çdo gjë që nuk do të shitet, nuk dua ta shpik. Shitja e tij është dëshmi e dobisë, dhe dobia është sukses.

Kur kam vendosur plotësisht se një rezultat ia vlen, unë shkoj përpara dhe bëj provë pas prove derisa të vijë.

Filloj aty ku e la njeriu i fundit.

Idetë e mëdha burojnë nga muskujt.