“Librat kanë të njëjtët armiq si njerëzit: zjarrin, lagështinë, kafshët, motin dhe…”/ Thëniet më të Bukura të Valery

©Wikipedia

Ambroise Paul Toussaint Jules Valéry (30 tetor 1871 – 20 korrik 1945) ishte një poet, eseist dhe filozof francez.

Përveç poezisë, dramave dhe dialogjeve, interesat e tij përfshinin aforizma mbi artin, historinë, letrat, muzikën dhe ngjarjet aktuale. Valéry u emërua për Çmimin Nobel në Letërsi në 12 vite të ndryshme.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë kemi përzgjedhur thëniet më të bukura të tij, dhe duam prej jush të na thoni cila prej tyre ju la mbresa më së shumti.

Librat kanë të njëjtët armiq si njerëzit: zjarrin, lagështinë, kafshët, motin dhe përmbajtjen e tyre.

Poezitë nuk mbarojnë kurrë – thjesht braktisen.

Mirësjellja është indiferencë e organizuar.

Mënyra më e mirë për të realizuar ëndrrat tuaja është të zgjoheni.

Të shohësh do të thotë të harrosh emrin e sendit që sheh.

Dashuria është budallallepsje së bashku.

Asgjë nuk është më e natyrshme se keqkuptimi reciprok; e kundërta është gjithmonë befasuese. Unë besoj se askush nuk bie dakord me dikë përveçse gabimisht, dhe se e gjithë harmonia midis qenieve njerëzore është fryti i lumtur i një gabimi.

Ndonjëherë mendoj; dhe ndonjëherë jam.

Zoti e krijoi njeriun dhe, duke e parë atë të paplotësuar, i dha një shok për ta bërë të ndjejë vetminë e tij më fort.

Mendimet tona më të rëndësishme janë ato që bien në kundërshtim me emocionet tona.

Ndiqni rrugën e mendimit tuaj të zgjuar dhe së shpejti do të takoni këtë mbishkrim ferr: Nuk ka asgjë kaq të bukur sa ajo që nuk ekziston.

Për të hyrë brenda mendjes tuaj duhet të jeni të armatosur deri në dhëmbë.

Problemi me kohën tonë është se e ardhmja nuk është ajo që dukej më parë.

Një njeri që është me ‘mendje të shëndoshë’ është ai që mban të çmendurinë e tij të brendshme në kyç.

Era po ngrihet! . . . Ne duhet të përpiqemi të jetojmë!

Të jetosh do të thotë të të mungojë diçka vazhdimisht.

Njeriu duhet të jetë i lirë si zogu, e jo si pendët.

Poezia është në krahasim me prozën ashtu siç është vallëzimi për ecjen.

Ata që nuk mund ta sulmojnë arsyetimin, sulmojnë arsyetuesin.

Shpirti im nuk është asgjë tjetër veçse ëndrra e ëndërruar nga materia duke luftuar me vetveten!

Atë që dikush shkruajti me shaka, një tjetër e lexon me tension dhe pasion; atë që dikush shkruajti me tension dhe pasion, një tjetër e lexon me shaka.

Frymë, ëndrra, heshtje, qetësi e pathyeshme, ju triumfoni.

Pushteti pa abuzime e humbet sharmin e tij.

Ajo që është pranuar gjithmonë nga të gjithë, kudo, është pothuajse e sigurt se është e rreme.

Politika është arti i pengimit të njerëzve që të kenë kohë të merren me atë që është biznesi i tyre.

Dija mbretëron por nuk sundon.

Historia është shkenca e asaj që nuk ndodh kurrë dy herë.

Dora ime ndihet e prekur po aq sa prek; realiteti e thotë këtë, dhe asgjë më shumë.

Unë nuk di budallëk më të madh dhe më vulgar sesa të dëshiroj të kem të drejtë.

Qëllimi i psikologjisë është të na japë një ide krejt tjetër për gjërat që i dimë mirë.

… universi është një e metë në pastërtinë e jo-qenies.

Çdo gjë e thjeshtë është false. Çdo gjë komplekse është e papërdorshme.

Poezia është një gjuhë e veçantë, ose më saktësisht, një gjuhë brenda një gjuhe.

Marrëzia nuk është pika ime e fortë.

Tani e shohim që humnera e historisë është aq e thellë sa të na mbajë të gjithëve.

Shija e mirë është krijuar nga një mijë shije të këqija.

Në fund të mendjes, trupi. Por në fund të trupit, mendja.

Liria është prova më e vështirë që dikush mund t’i shkaktojë një populli.

Si mund të mos ndjehet entuziazëm për njeriun që nuk tha kurrë ndonjë gjë të paqartë?